Z podanych proporcji wyjdzie około 10 deserów - ja zrobiłam dwa w ładnych szklankach i 8 w przezroczystych, plastykowych kubeczkach 0,3l. Kubeczki ustawiłam w żeliwnym naczyniu i całą noc chłodziłam w lodówce, a potem w tym samym naczyniu wiozłam 2 godziny w upale na działkę - dojechały całe i nie rozpuściły się :) Jeśli deser podajecie w domu możecie zrobić go w dużych kieliszkach, szklankach czy pucharkach. Deser jest prosty w wykonaniu (cała praca to obranie truskawek, reszta robi się praktycznie sama). Polecam
Deser z truskawkami |
Składniki: (na około 10 porcji deseru)
- 1,5 kg ładnych, słodkich truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 250 g serka mascarpone
- 4 małe opakowania serka homogenizowanego waniliowego
- 1 litr wody
Przygotowanie:
- Galaretki zalewamy litrem wrzątku, odstawiamy do przestudzenia
- Odkładamy 10 najładniejszych truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki obeiramy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki.
- 3/4 truskawek rozsypujemy w pucharkach i zalewamy ostudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na noc)
- na stężałą galaretkę wykładamy pozostałą 1/4 truskawek
- Serki dokładnie mieszamy, rozkładamy po równo na truskawkach.
- Dekorujemy wcześniej odłożonymi truskawkami
Prawda, że proste? :)
Smacznego!
Hmm chyba w tym sezonie zjadłam jeszcze za mało truskawek :P
OdpowiedzUsuńTruskawek nigdy dość! :)
Usuń