Zapiekanka z mięsem mielonym |
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa (u mnie indyk, ale może być wieprzowe)
- około 10 średnich pieczarek
- około 10 małych ziemniaków
- 200 ml gęstej śmietany
- 3 jajka
- ser żółty : u mnie końcówka około 10 dag
- 1 por (można dać cebulę)
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju
- tymianek, pieprz cayenne, słodka papryka, sól
- dodatkowo olej do smażenia i wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Pora drobno poszatkować, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a marchew na małych.
- Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości 1 mm - najlepiej przy użyciu specjalnej szatkownicy. Jeśli będą za grube mogą się nie dopiec.
- W misce wymieszać 3 łyżki oleju z płaską łyżeczką słodkiej papryki i szczyptą soli morskiej. Wrzucić pokrojone ziemniaki i przemieszać
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Dodać płaską łyżeczkę mielonej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne i tymianku, podsmażyć krótko przyprawy. Dodać pora i pieczarki, podsmażyć kilka minut aż por zmięknie, dodać mięso i smażyć 3 minuty (ma być jeszcze surowe). Wyłączyć palnik i wmieszać startą marchewkę.
- Jajka zmiksować z serem i smietaną. Doprawić pieprzem, solą.
- Formy* wysmarować olejem. Na dnie położyć mięso i ubić na płasko. Na mięso rozłożyć równo plastry ziemniaków, zalać sosem śmietanowym.
- Piec do zrumienienia około 30 minut w 200 stopniach
*Ja użyłam 2 silikonowych foremek o średnicy 15 cm, jeśli nie macie takich użyjcie małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)