wtorek, 1 września 2015

Podówjnie czekoladowy sernik z konfiturą

Tradycyjnie już na koniec sierpnia obchodzi się u nas podwójne święto, gdy zbiegają się urodziny mojego męża i jego babci. Tort zazwyczaj jest wspólny, a solenizanci tydzień wcześniej proszeni są o zastanowienie się, na jaki smak tortu mają ochotę (ja piekę na życzenie solenizanta - taka nasza mała tradycja).

Naradzili się i przyszli:

- No chcielibyśmy sernik
- Ale na urodziny? Na urodziny podaje się tort...
- A sernik nie może być?
- Może być... ale w co Wam świeczki wbiję?
- No... w sernik?
- Ale świeczki się wbija w tort..
- A nieda się tak, żeby był tort i sernik jednoczenie?

I to oczka wpatrzone, a chociaz sernik jedliśmy ostatnio kilka razy to widzę jak im chodzi po głowach. I co ja mogę? :) Jest sernik ze świeczkami! A żeby trochę przypominał tort to zrobiłam sernik zebra - warstwowy :)
Na blogu znajdziecie wiele wersji naszego ukochanego sernika. Dziś zapraszam na ernik czekoladowy zebra z konfiturą malinową.
Sernik czekoladowy z konfiturą

Składniki:

Spód;

  • 0,5 kostki Kasi
  • 2 szlanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik:
  • 1 kg białego sera 
  • 500 ml śmietany 36%
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek konfitury malinowej
Przygotowanie:
Spód:
mąkę przesiać z proszkiem do piecznia i kakao. Dodać pozostałe składniki spodu i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

Masa serowa:
  1. Ser zmielić
  2. do sera dodać cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie rozetrzeć.
  3. Masę serową podzielić na dwie części.
  4. W osonych kąpielach wodnych rozpuścic obie czekolady. Do jednej masy dodać białą a do drugiej gorzką czekoladę. Rozmieszać.
  5. Wsypac do mas po jednym budyniu, rozmieszać.
  6. Dodac po 4 żółtka, wymieszać.
  7. Ubic na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Rozłożyć po równo do obu mas.
  8. Na koniec po równo dodajemy ubita kremówkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (łącznie z bokami)
Na dno kruszymy kakaowe ciasto i równomiernie rozprowadzamy je dłońmi.
Na sam środek surowego spodu kładziemy 2 łyżki masy ciemnej, potem w to samo miejsce 2 łyżki jasnej itd aż do wyczerpania obu mas. Kolejne warstwy będą rozpychały poprzednie i utworzą ładny wzór w cieście.
Na koniec lekko potrząsamy blaszką by masa się wyrównała.
Wierzch smarujemy kilkoma łyżeczkami konfitury malinowej, delikatnie rozprowadzamy ją łyżeczką po cieście.

Pieczemy 1 godzinę, studzimy w piekarniku.

Smacznego!











Pozdrowienia od Tosiuli! :)


2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...