Jeśli nie macie własnych kupcie na bazarku kilka różnych odmian pomidorów.
Ja robię zupę pomidorową na mięsie - choć oczywiście można i na zwykłym warzywnym bulionie
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów |
Składniki:
- 3 kg świeżych pomidorów różnych gatunków. Najlepiej mocno dojrzałych.
- 6 skrzydełek kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 150-200 ml śmietany 18% do zup
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz, sól, cukier do smaku
- Jako, że pomidor pomidorowi nie równy /Każdy ma inną zawartość wody) warto na wszelki wypadek zaopatrzeć się w słoiczek koncentratu, gdyby zupka wyszła za mało intensywna.
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, zalać 3 litrami zimnej wody. Wrzucić ziele, listki, przykryć i zagotować na małym ogniu. Zebrać szumy, pogotwać pół godziny. Dodać obraną, oczyszczoną włoszczyznę i ugotować do miękkości. (około 1,5h)
- Pomidory naciąć na krzyż, ułożyć w garnku i zalać wrzątkiem tak, by przykrył wszystkie pomidory.
- Po minucie odcedzić, przelać zimną wodą i zdjąć skórę.
- Pomidoory pokroić na mniejsze kawałki usuwając stwardniałą część. Pomidory umieścić w garnku i poddusić na małym ogniu aż się rozpadną (około 40 minut). Zmiksować.
- Z bulionu wyłowić cedzakiem warzywa i mięso, dodać pomidory, zagotować. Do śmietany wlać trochę zupy, rozmieszać. Wyłączyć gaz pod zupą i powoli, stale mieszając wlewać zahartowana śmietanę.
- Doprawić: ja zaczynam od dodania po 1 płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu, próbuję i ewentualnie dodaję jeszcze po 1 łyżeczce cukru i soli oraz pieprz wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)