Dla mnie chrupiące placki ziemniaczane są tak pyszne, że zwykle nawet nie myślę o tym, by cokolwiek do nich dodawać - niema takiej potrzeby :)
Przepis dała mi babcia :) Wiecie, przepis na placki od babci to jest TO! :)
Chrupiące placki ziemniaczane |
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- ćwiartka małej cebuli
- sól, pieprz
- olej do smażenia (rzepakowy)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Nie odsączać!
- Dodać jajko i mąkę, wymieszać, doprawić niepełną łyżeczką soli i pieprzu
- Patelnie mocno rozgrzać z olejem (cała powinna być przykryta olejem, ale cienką warstwą, więc nie przesadzajmy z ilością tłuszczu)
- Formujemy nieduże placuszki grubości około 0,5 cm.
- Smażymy na średnim ogniu do zezłocenia z obu stron.
- Przed podaniem odsądzamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)