środa, 27 kwietnia 2016

Risotto z grzybami i kurczakiem

Proste w przygotowaniu i przepyszne risotto z grzybami. Wychodzi bardzo soczyste i pełne smaku, jednocześnie jest to lekkie danie. Przygotowywane zupełnie nie tak, jak się robi prawdziwe risotto, ale równie smaczne, a przy tym łatwiejsze.
Świeży ogórek dodaje daniu świeżości i soczystości, pasuje doskonale do  risotto.

Risotto z grzybami i kurczakiem

Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, estragon suszony, słodka i ostra papryka, oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki oleju rzepakowego do marynaty
  • 1 łyżka sosu sojowego
  •  2 łyżki oleju + 1 czubata łyżka masła do smażenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Do podania: zielony ogórek 
Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy wywar (nie wylewamy go), a grzyby kroimy drobno.
  2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy słodką i ostrą papryką, oregano, estragonem i cytryną. Odstawiamy do lodówki (najlepiej niech się marynuje w tym samym czasie, co namaczanie grzybów, czyli około 2-3 godzin)
  3. Suchy ryż wsypujemy do garnka, dodajemy posiekane grzyby oraz 2 szklanki płynu (woda z moczenia grzybów uzupełniona zwykłą wodą)
  4. Do ryżu dodajemy sos sojowy, czarny pieprz, sól i odrobinę estragonu. Przykrywamy i wstawiamy na mały ogień do momentu, aż z garnka zniknie płyn. Gdy ryż wchłonie całą wodę garnek zdejmujemy z ognia, zwijamy w gruby koc lub ręcznik i odstawiamy na pół godziny.
  5.  Cebulę kroimy w drobna kostkę a czosnek i pieczarki  w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek i pieczarki i smażymy do odparowania wody. na koniec dodajemy kurczaka i smażmy aż dojdzie w środku. Można dodać na patelnie trochę masła jeśli zrobi się za sucho.
  6. Ryż mieszamy z jogurtem i przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy razem. W razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu naturalnego by dodatkowo nawilżyć risotto.
  7. Podajemy ze świeżym ogórkiem pokrojonym w kostkę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...