Świeży ogórek dodaje daniu świeżości i soczystości, pasuje doskonale do risotto.
Risotto z grzybami i kurczakiem |
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, estragon suszony, słodka i ostra papryka, oregano
- 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki oleju rzepakowego do marynaty
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju + 1 czubata łyżka masła do smażenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Do podania: zielony ogórek
- Grzyby zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy wywar (nie wylewamy go), a grzyby kroimy drobno.
- Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy słodką i ostrą papryką, oregano, estragonem i cytryną. Odstawiamy do lodówki (najlepiej niech się marynuje w tym samym czasie, co namaczanie grzybów, czyli około 2-3 godzin)
- Suchy ryż wsypujemy do garnka, dodajemy posiekane grzyby oraz 2 szklanki płynu (woda z moczenia grzybów uzupełniona zwykłą wodą)
- Do ryżu dodajemy sos sojowy, czarny pieprz, sól i odrobinę estragonu. Przykrywamy i wstawiamy na mały ogień do momentu, aż z garnka zniknie płyn. Gdy ryż wchłonie całą wodę garnek zdejmujemy z ognia, zwijamy w gruby koc lub ręcznik i odstawiamy na pół godziny.
- Cebulę kroimy w drobna kostkę a czosnek i pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek i pieczarki i smażymy do odparowania wody. na koniec dodajemy kurczaka i smażmy aż dojdzie w środku. Można dodać na patelnie trochę masła jeśli zrobi się za sucho.
- Ryż mieszamy z jogurtem i przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy razem. W razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu naturalnego by dodatkowo nawilżyć risotto.
- Podajemy ze świeżym ogórkiem pokrojonym w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)