Pietruszkowa kruszonka pasuje tu idealnie - polecam podać ją w osobnej miseczce, żeby w czasie jedzenia można było sobie dosypać. Nie warto od razu całej dodawać do zupy, bo zanim ją skończymy kruszonka rozmięknie, a powinna być chrupiąca.
Zupa jest banalna w przygotowaniu i warto ją zrobić na spróbowanie. Sądzę, że jak na tak proste składniki smak Was miło zaskoczy :)
Zupa pomidorowo buraczkowa z jajkiem i kruszonką |
Składniki: (na 4 porcje zupy)
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub drobiowo wołowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki Łowicz
- 1 średni burak, upieczony lub ugotowany
- pół średniej cebuli
- po 1 płaskiej łyżeczce: soli, cukru, pieprzu czarnego
- Mielone płatki chilli - ilość wedle uznania.
- 2 kajzerki
- 1 mały pęczek pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 jajka + olej do usmażenia jajek
Przygotowanie:
- Pomidory zmiksować z burakiem, selerem i cebulą. Wlać do garnka, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 20 minut. W razie potrzeby potrzymać dłużej na ogniu do odparowania (zupa powinna być gęsta, musi utrzymać jajko)
- Kajzerkę zmiksować z olejem i pietruszką do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Tuż przed podaniem zupy kruszonkę włożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić (już bez dodatku tłuszczu)
- Na inną patelnię wlać olej, wbić jajka, posoolić, przykryć i postawić na małym ogniu (jajka sadzone zawsze wbijamy na zimny tłuszcz*). Podgrzewać do ścięcia się jajek do pożądanej konsystencji.
- Jajko ułożyć na wierzchu zupy, posypać kruszonką.
* Jeśli wbijemy jajka na gorący tłuszcz ich spód przesmaży się i otrzymamy twardą warstwę spieczonego białka - w zupie nie może go być, jajko musi być krojone lekkim naciskiem łyżki.
Hmmm apetycznie wyglada.
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze :)
UsuńBardzo ciekawy przepis i nietypowe połączenie składników, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, posmakowałabym takiej zupki.
OdpowiedzUsuń