Murzynek z ptasim mleczkiem |
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
Do przełożenia:
- 1 opakowanie ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 1 opakowanie serka mascarpone
Polewa:
4 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i kakao. Studzimy.
- Do chłodnej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników.
- Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy łopatką.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.
Przełożenie ciasta:
- Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
- Galaretkę powoli dolewamy do serka mascarpone miksując pulsacyjnie do połączenia składników (mikser nie może pracowac za szybko)
- Z ciasta ścinamy około 0,5 cm wierzchu i dokładamy na bok.
- Na ciasto przelewamy masę mascarpone i układamy na niej rzędami ptasie mleczko zostawiając odstępy tej samej szerokości, co mleczko. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
- Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy. Wylewamy na stężałą wcześniej masę.
- Gdy galaretka również stężeje na wierzch kruszymy ścięte wcześniej ciasto. Polewamy wystudzoną polewą (w garnku roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy i studzimy).
Bardzo ciekawie wygląda.
OdpowiedzUsuńrozpusta czekoladowa :)
OdpowiedzUsuńLepiej bym tego nie ujęła :)
Usuńciasto cudo mam podobne słodkosci na blogu
OdpowiedzUsuń