poniedziałek, 29 lutego 2016

Ciasto brownie bird

Pyszności! To chyba najlepsze słowo do określenia tego ciasta. Jest łatwe w przygotowaniu i bogate w smaku, jednocześnie kruche i kremowe, słodkie, ale z delikatną, cytrusową nutą, która idealnie te słodycz przełamuje. Nie przepadamy za zbyt słodkimi ciastami a to było dla nas idealnie wyważone. Do tego pięknie się prezentuje i rozbudza ciekawość gości - na pewno przebija tradycyjne brownie pod każdym względem :)

Murzynek z ptasim mleczkiem
Składniki:
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
Do przełożenia:
  • 1 opakowanie ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie serka mascarpone
Polewa:
4 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Przygotowanie:
  1. W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i kakao. Studzimy.
  2. Do chłodnej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników.
  3. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy łopatką.
  4. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.
Przełożenie ciasta:
  1. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
  2. Galaretkę powoli dolewamy do serka mascarpone miksując pulsacyjnie do połączenia składników (mikser nie może pracowac za szybko)
  3. Z ciasta ścinamy około 0,5 cm wierzchu i dokładamy na bok.
  4. Na ciasto przelewamy masę mascarpone i układamy na niej rzędami ptasie mleczko zostawiając odstępy tej samej szerokości, co mleczko. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
  5. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy. Wylewamy na stężałą wcześniej masę.
  6. Gdy galaretka również stężeje na wierzch kruszymy ścięte wcześniej ciasto. Polewamy wystudzoną polewą (w garnku roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy i studzimy).
Smacznego!






4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...