W końcu jednak znalazłam na niego sposób, a mianowicie wyrazisty sos, z którym mieszamy makaron tuż po ugotowaniu. Nagle jest pełen smaku, aromatyczny, a ja mogę go jeść nawet kilka razy w tygodniu.
Dziś polecam proste danie, które przygotujecie w 15 minut (dla jednej osoby). Roboty jest tu bardzo mało a smak dla mnie wręcz obłędny. Oczy mi się cieszą na sam widok tego dania, a smak niczym nie ustępuje wyglądowi :) przekonajcie się sami :)
Szybki obiad bezglutenowy |
Składniki:
- 1/4 opakowania makaronu ryżowego "nitki"
- 5-6 średnich pieczarek
- 1 jajko
- kiełki brokułu (lub inne)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sos do makaronu:
- pół łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu (najczęściej wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać)
Pieczarki pokroić w ósemki, na małej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na mocnym ogniu pieczarki na rumiano (wystarczy kilka minut).
Zdjąć patelnię z ognia, rozsunąć pieczarki. Na środek wlać łyżkę oleju, na zimny olej wbić jajko i lekko posolić.
Przykryć i potrzymać kilka minut na małym ogniu aż jajko się zetnie (ja zostawiam żółtko płynne jak widać, ale można sobie ściąć jak ktoś woli).
W miseczce wymieszać składniki na sos. Przełożyć do niego odcedzony makaron, wymieszać.
Na talerz przełożyć makaron, na wierzch pieczarki z jajkiem. Danie posypać kiełkami brokułu i podać z jakimś świeżym warzywem (u mnie papryka ramiro). Można jeszcze polać odrobiną sosu sojowego.
Smacznego!
wygląda świetnie, bardzo lubię takie improwizowane obiady
OdpowiedzUsuńCzasem takie są najlepsze :)
UsuńWłaśnie zrobiłam...REWELACJA, szybko i pysznie na pewno będzie w moim menu częściej.
OdpowiedzUsuń