Prosto, szybko i smacznie, czyli dokładnie tak, jak lubię w niedzielę.
Potrzebujesz: (na 7 sztuk)
Farsz:
0,4 dag pieczarek
1 dużą cebulę
5 dużych plastrów szynki ( u mnie wędlina z indyka)
Sól, pieprz, odrobina ostrej papryki
150g sera żółtego
Naleśniki:
250 ml wody
250 ml mleka
250g mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
jajko
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
3 łyżki mleka
bułka tarta
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę z szynką. Przesmażyć chwilę i dodać pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje wyłączyć palnik, doprawić farsz. Gdy wystygnie połączyć ze startym serem.
Naleśniki:
Wszystkie składniki zmiksować. Bardzo mocno rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i wylewać 1 chochlę ciasta. Usmażyć z obu stron. Co drugi naleśnik wylać na patelnie kroplę oliwy. Przed wlaniem kolejnej porcji ciasta dokładnie je wymieszać, bo mąka będzie nam opadała na dno.
Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki farszu i zwinąć na krokieta (jeśli nie wiesz jak - w internecie jest pełno obrazków z instrukcją, to bardzo łatwe). Panierować w rozbełtanym z mlekiem jajku i bułce tartej.
Krokiety zrumienić z obu stron na gorącej oliwie.
Smacznego!
Właśnie takie robię mam nadzieję że będą pyszne.pozdrawiam.ada
OdpowiedzUsuń