Przepis, który jakiś czas temu dostałam od Uli. Od tamtej pory gości na moim stole regularnie. Bardzo szybko się robi i jeszcze szybciej zjada :)
Potrzebujesz (obiad dla 4 osób)
4/5 opakowania makaronu świderki (400g. Całe opakowanie będzie troche za dużo)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
400 ml śmietany 18 %
2 średnie cebule
50g masła
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, + u mnie do posypania świeży lubczyk. Można dodać łyżeczkę suszonego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Szklimy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy odcedzonego tuńczyka i mieszamy. Większe kawałki rozdrabniamy łopatką.
Gdy tuńczyk będzie gorący zalewamy go śmietaną i dokładnie mieszamy, aż zacznie bulgotać.
Przyprawiamy do smaku
Na koniec dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Tego przepisu właśnie szukałam!! W sobotę przygotuje na pewno!!!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Daj znać jak smakowało :)
UsuńPozdrawiam
Aniu, to ja jeszcze dodam, że zamieniam od czasu do czasu ( bo mężowi bardziej smakuje ;-)) śmietanę na pomidory z puszki, i jest równie smaczne :-). Tylko do sosu pomidorowego sypię oczywiście bazylię, oregano i prowansalki :-)
UsuńUla
Też fajnie :) Wypróbuję przy najbliższej okazji :)
Usuńbardzo fajne danie,szybkie i smaczne:)
OdpowiedzUsuń