sobota, 25 stycznia 2014

Zapiekana jajecznica

Ostatnio obił mi się o uszy pomysł zapieczenia jajecznicy w bułce...  Na jajecznicę to każdy ma własny przepis, zapiekanie to też nie filozofia :) Muszę przyznać, że wyszło mi na prawdę smaczne śniadanie na słoneczny, sobotni poranek.
jajecznica smakowała jak to jajecznica :) Ale dodatek ciepłej, lekko chrupiącej bułeczki i odrobiny sera wzbogacił smak :)



Potrzebujesz:
2 bułki (nie muszą być świeże)
150g cienkiej kiełbasy
4-5 jajek
1 średnia cebula
pęczek szczypiorku
odrobina żółtego sera do posypania
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, szklimy na niej cebulkę i dodajemy kiełbasę. Smażymy aż kiełbasa będzie taka, jak lubimy. Wyłączamy palnik i studzimy wszystko 10 minut (nigdy nie wylewam jajek na bardzo rozgrzaną patelnię).

Jajka rozbijamy do miski, solimy, pieprzymy, mieszamy widelcem. Wylewamy na kiełbasę i włączamy mały ogień pod patelnią.
bułki kroimy na pół i wydrążamy środek. przekładamy do niego lekko ściętą jajecznicę. Posypujemy żółtym serem startym na małych oczkach. Zapiekamy 7 minut w 190 stopniach.
Gotowe zapiekanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można zjeść z ketchupem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pomysł na niedzielne śniadanko idealny :) Czas tylko męża in spe namówić by je zrobił i podał do łóżka :P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...