czwartek, 20 marca 2014

Pyszna pizza bezglutenowa

Ostatnie dwa dni zajadamy się pizzą na spodzie z kalafiora. Mąż po spróbowaniu tego specyfiku zażyczył sobie powtórkę następnego dnia. Pizza ogromnie smakowała nam obojgu. Śmiało może konkurować z wyrobami restauracyjnymi, a moim zdaniem nawet z tą konkurencją wygrywa. Warto zrobić chociaż raz żeby wiedzieć o czym mowa :)


Potrzebujesz:

Na spód:
  • 1 duży kalafior
  • 1 jajko
  • 45g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczkę bazylii
  • 1 łyżeczkę oregano
  • szczyptę soli i pieprzu
Na sos:
  • 1 puszkę pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce oregano, bazylii, ziół prowansalskich i cukru
Dodatki:
  • 4 pieczarki
  • 3/4 kulki mozzarelli
  • 4 plasterki salami
  • 5g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Spód:
  1. Kalafiora podzielić na różyczki i zmielić lub zblendować na jednolitą masę (ja to robię małymi porcjami).
  2. W garnku zagotować wodę (około litra) i na wrzątek wrzucić kalafior. Od momentu zagotowania gotować 10 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Durszlak wyłożyć gazą. Odcedzić kalafior. Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować sos.
  4. Gdy kalafior ostygnie trzeba go porządnie odcisnąć gazą. Odciśnięty kalafior mieszamy z pozostałymi składnikami spodu. 
  5. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na niego kładziemy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (sam blat, nie kładziemy jeszcze dodatków)
Sos:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, doprawiamy i smażymy bez przykrycia do odparowania wody z sosu. Ma być gęsty. (koło 20 minut na wolnym ogniu)

Przygotowanie pizzy:
  1. W trakcie gdy piecze się nam spód szykujemy dodatki: pieczarki obieramy, kroimy w półplastry i podsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym oleju. 
  2. Mozzarellę kroimy w małą kostkę
  3. Salami w kawałki wedle uznania
  4. Na podpieczony spód wykładamy sos, mozzarellę, pieczarki, salami. posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...