Potrzebujesz:
Na spód:
- 1 duży kalafior
- 1 jajko
- 45g tartego parmezanu
- 1 łyżeczkę bazylii
- 1 łyżeczkę oregano
- szczyptę soli i pieprzu
Na sos:
- 1 puszkę pomidorów krojonych bez skórki
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce oregano, bazylii, ziół prowansalskich i cukru
Dodatki:
- 4 pieczarki
- 3/4 kulki mozzarelli
- 4 plasterki salami
- 5g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Spód:
- Kalafiora podzielić na różyczki i zmielić lub zblendować na jednolitą masę (ja to robię małymi porcjami).
- W garnku zagotować wodę (około litra) i na wrzątek wrzucić kalafior. Od momentu zagotowania gotować 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Durszlak wyłożyć gazą. Odcedzić kalafior. Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować sos.
- Gdy kalafior ostygnie trzeba go porządnie odcisnąć gazą. Odciśnięty kalafior mieszamy z pozostałymi składnikami spodu.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na niego kładziemy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (sam blat, nie kładziemy jeszcze dodatków)
Sos:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, doprawiamy i smażymy bez przykrycia do odparowania wody z sosu. Ma być gęsty. (koło 20 minut na wolnym ogniu)
Przygotowanie pizzy:
- W trakcie gdy piecze się nam spód szykujemy dodatki: pieczarki obieramy, kroimy w półplastry i podsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym oleju.
- Mozzarellę kroimy w małą kostkę
- Salami w kawałki wedle uznania
- Na podpieczony spód wykładamy sos, mozzarellę, pieczarki, salami. posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)