Dziś szpinak w formie placuszków. Placki z makaronem? Czemu nie! Oczywiście te placuszki pełnią tu rolę sałatki a nie głównej treści posiłku, dlatego jak najbardziej pasują. Makaron Malma z tunczykiem w sosie pomidorowym - lekko pikantny idealnie się komponuje z delikatnym w środku i chrupiącym z zewnątrz placuszkiem szpinakowym.
Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu - poradzi sobie początkujący kucharz. Wystarczy postępować krok po kroku. Obiad Was zachwyci :) Gorąco polecam, bo nam dzisiaj ogromnie smakowało.
Potrzebujesz:
Danie główne: (u mnie obiad na 2 dni dla 2 osób)
- 1 opakowanie makaronu Malma Conchiglie Rigate
- 300 ml soku pomidorowego
- 2 puszki tunczyka w oleju roślinnym
- 1 małą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
- bazylia
Na placuszki szpinakowe: (dodatek do 1 obiadu dla 2 osób)
- 450g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie serka Ricotta
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczyptę gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron:
- Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Otwieramy puszki tunczyka i zlewamy z nich olej na patelnię. Włączamy palnik i podgrzewamy olej.
- Na gorący olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy do zezłocenia. Dodajemy tunczyka i smażymy 3 minuty co chwila mieszając. Wlewamy sok pomidorowy, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu aż większość soku odparuje
- Dodajemy odcedzony makaron.Dokładnie mieszamy i gotowe!
Placuszki szpinakowe:
- Rozmrażamy szpinak. Odcedzamy.
- Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy na nią szpinak i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażymy do odparowania wody (koło 5 minut często mieszając). Wyłączamy palnik i studzimy szpinak.
- Serek mieszamy z sokiem z limonki. Dodajemy jajko, mąkę i szpinak. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. łyżką nakładamy małe placuszki (maksimum 1 niezbyt kopiasta łyżka masy szpinakowej - inaczej trudno będzie przekręcać.)
- Smażymy placuszki około 1,5 minuty z każdej strony. Szybko zaczynają się rumienić.Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)