Ja dodaję je czasem do zup, są też smaczne w sosach jako danie główne. Pycha!
Dziś u mnie z zupką kalafiorową, na którą przepis później.
Potrzebujesz:
- 300g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, z powodzeniem można dać mięso drobiowe)
- 1 jajko
- pół kajzerki namoczonej w pół szklanki mleka
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka tartej bułki
- pół łyżki majeranku
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pieprz
Przygotowanie:
- Bułkę odcisnąć dokładnie z mleka. Wymieszać z mięsem, kaszą, tartą bułką, jajkiem i przyprawami (majeranek rozetrzeć palcami przed dodaniem)
- Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Warto to robić mokrymi dłonmi - pulpeciki nie będą nam się przyklejały do rąk.
- Układamy pulpeciki na sitku do gotowania na parze
- Gotujemy 30 minut.
Smacznego!
A ja akurat mam na odwrót, jak coś jest zdrowsze to mi lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziś je robie właśnie teraz .Bardzo mi smakują . :-D
OdpowiedzUsuńSuper przepis! dzisiaj testowany!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń