wtorek, 1 kwietnia 2014

Pulpety gotowane na parze

Jakieś takie dziwne przekonanie w nas panuje, że co zdrowsze to i na pewno mniej smaczne. Guzik prawda :) Te pulpeciki są najlepszym dowodem na to, że przygotowanie potrawy na "zdrowszy sposób" może się nam opłacić również smakowo. Zamiast smażyć kotlety mielone zróbcie sobie chociaż raz takie pulpety!

Ja dodaję je czasem do zup, są też smaczne w sosach jako danie główne. Pycha!
Dziś u mnie z zupką kalafiorową, na którą przepis później.


Potrzebujesz:
  • 300g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, z powodzeniem można dać mięso drobiowe)
  • 1 jajko
  • pół kajzerki namoczonej w pół szklanki mleka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • pół łyżki majeranku 
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Bułkę odcisnąć dokładnie z mleka. Wymieszać z mięsem, kaszą, tartą bułką, jajkiem i przyprawami (majeranek rozetrzeć palcami przed dodaniem)
  2. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Warto to robić mokrymi dłonmi - pulpeciki nie będą nam się przyklejały do rąk.
  3. Układamy pulpeciki na sitku do gotowania na parze 
  4. Gotujemy 30 minut.

Smacznego!





4 komentarze:

  1. A ja akurat mam na odwrót, jak coś jest zdrowsze to mi lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś je robie właśnie teraz .Bardzo mi smakują . :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! dzisiaj testowany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...