Często przygotowuję dania z olejem rzepakowym bazyliowym, choć oczywiście na ogół są to dania wytrawne. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej. oliwy z oliwek już nie używam - mówiło się dużo o zdrowiu, ale ta cena! Import kosztuje a po co importować skoro mamy własne zdrowe produkty? Cudze chwalicie, swego nie znacie, można by rzec!
Za ten przepis pewnie dostałabym po łapach od wybitnych szefów kuchni. Zakalec! A ja babkę piekłam dla teściów, którzy zakalca uwielbiają. Kompletnie nie zamierzam zwracać uwagi na odgórne "nakazy" - w mojej kuchni kieruję się wyłącznie jedną zasadą: ma smakować! Jak smakuje zakalec to piekę zakalec :) A jest to bardzo proste - wystarczy użyć zimnych składników: jajek, kefiru. Jak są prosto z lodówki dobrze schłodzone to zakalec murowany :) I to taki, że ho ho! :)
Potrzebujesz:
- 1 dużą pomarańczę
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie 230 g kefiru Bakoma
- 1 łyżka likieru blue curracao (można pominąć)
- 120 g oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii
- pół kostki masła
- 5 jajek
dodatkowo: odrobina masła i kaszy manny do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
- Pomarańczę wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok
- Olej przelać przez sito by pozbyć się drobinek przyprawy
- Masło roztopić i przestudzić
- Foremkę natłuścić i wysypać kaszą
- Jajka zmiksować z cukrem. Stopniowo, stale miksując dodawać: wystudzone masło, olej, przesianą z proszkiem mąkę. gdy wszystko ładnie się połączy dodać resztę składników i zmiksować. Przygotowaną masę wlać do formy.
- Piec godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Co z pomarańczą? Dodajemy sam sok?
OdpowiedzUsuńtak, tylko sok
UsuńIle jajek potrzeba i czy zmiksować całe jaka?
OdpowiedzUsuńfaktycznie nie podałam w przepisie ilości jajek :) Już poprawiłam.
Usuńjajka miksujemy całe