około 1,2 kg karkówki
na marynatę:
- 0,5 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 średnie cebule
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżka pikantnej przyprawy do karkówki
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować.Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Mięso pokroić na kotlety grubości około 1 cm i lekko rozbić. Ułożyć w pojemniku, zalać marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum dobę.
Smażyć na grillu po kilka minut z jednej strony. Smacznego!
Jak dla mnie nie ma leszego mieska na grilla :)
OdpowiedzUsuń