Ja quesedillas przygotowałam na imprezę, więc z podanych składników wychodzi solidna porcja. Jeśli robicie tylko dla domowników to proponuję z połowy porcji.
Polecam, uwielbiamy tą przekąskę :)
Składniki:
- 2 kawałki pieczonego udźca indyka z tego przepisu (można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce)
- około 16 placków pszennej tortilli
- 350-400 gram twardego żółtego sera
- pół kostki masła
Salsa:
- 4 pomidory
- 1 duża czerwona cebula
- 4-5 pomidorów suszonych
- garść świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- płaska łyżeczka chilli
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w kostkę (tylko miąższ, bez pestek)
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną kolendrę i bardzo drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy sokiem z limonki i przyprawą chilli.
- Mięso rwiemy na nieduże strzępki.
- Ser ścieramy na grubych oczkach
Składanie quesedillas:
- Na desce do krojenia układamy placek tortilli. Posypujemy go cienko serem. Na ser wykładamy równomiernie trochę mięsa (około garstki). Na to 2 łyżki salsy. Uważajmy, by wszystko rozprowadzić równomiernie. Składników nie może być nadmiar bo placki się nie skleją. Salsę znów przykrywamy odrobiną sera i od góry dociskamy drugi placek. Na wierzch kładziemy cienki plasterek masła.
- na patelni rozgrzewamy cienki plasterek masła i przekładamy na niego quesedillas. Smażymy na małym ogniu do momentu aż masło z wierzchu będzie płynne - wtedy rozsmarowujemy je i odwracamy placek (to nie jest problematyczne, placek od góry jest zimny i można go trzymać całą ręką)
- smażymy 2-3 minuty i zsuwamy na talerz. kroimy radełkiem w trójkąty jak pizzę.
- Podajemy gorące.
Smacznego!
Ja często taka robie z serem, szynką i oregano
OdpowiedzUsuń