Dziś dołącza kolejny - pulpety z ząbkiem czosnku gotowane na parze. Do tego sos pomidorowo paprykowy. Absolutnie rewelacyjna potrawa, a przy tym łatwa w przygotowaniu.
Jeśli o czosnek chodzi - podczas gotowania na parze puści on sok i od środka nawilży mięso. Nie będzie w smaku bardzo intensywnie czosnkowe - czosnek jest tu dodatkiem do mięsa, a nie mięso dodatkiem do czosnku, więc bez obawy.
Gorąco polecam wypróbowanie przepisu. Ja będę do niego wracała nie raz.
Tym razem do pulpetów podałam moją ulubioną surówkę z młodej kapusty
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa indyka
- 2 pełne łyżki tartej bułki
- 1 główka czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- kilkanaście liści świeżej bazylii
Na sos:
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 500 ml zagęszczonego soku pomidorowego z kartonika
- 1 szklanka wody
- przyprawy: chili, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Pulpety:
- Wszystkie składniki oprócz czosnku i liści bazylii wymieszać.
- Czosnek obrać. Duże ząbki pokroić na pół.
- Z masy mięsnej mokrymi dłońmi formować pulpety. Do środka wkładać kawałek czosnku. Układać na sicie do gotowania na parze. Pomiędzy surowe pulpety poukładać liście bazylii.
- Gotować na parze 25 minut.
Sos:
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić przez 15 minut.
- Dodać sok pomidorowy, wymieszać i dusić kolejne 15 minut.
- Zmiksować sos i doprawić wedle uznania.
- Do gorącego sosu dodać pulpety i gotować aż się porządnie zagrzeją (koło 3 minut).
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńChyba muszę w końcu naprawić drukarkę, bo twoje przepisy aż chce się drukować i przerabiać! Wszystko wygląda pysznie i myśle, że równie pysznie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Na blogu zamieszczam jedynie takie rzeczy które nam bardzo smakowały, więc wszystko smakuje - oczywiście w naszej ocenie :)
Usuń