Miłośnikom młodej kapusty polecam też przepis na duszoną kapustę, znajdziecie go tutaj. - Zarówno surówka jak i duszona kapusta są rewelacyjne - zdecydowanie to moje ulubione dodatki do obiadu.
Składniki: (na 2 porcje)
- 2 pełne szklanki drobno poszatkowanej młodej kapusty
- 2 ogórki gruntowe
- cytryna
- 1 łyżka oliwy
- koperek do smaku - ja dałam pół pęczka
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Poszatkowaną kapustę wsypać do miski i zasypać solą. Ugniatać dłonią przez kilka minut tak, jakbyśmy zagniatali ciasto. Odstawić na pół godziny (w tym czasie kapusta zmięknie).
- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do kapusty dodać starte ogórki, posiekany koperek, sok z połowy cytryny i oliwę. Wymieszać.
- Do surówki warto podać cząstki cytryny - świeżo wyciśnięta podczas jedzenia dodaje aromatu. Dodatkowo każdy może sobie sam doprawić wedle własnego uznania.
Smacznego!
Pyszna domowa suróweczka do obiadu, często taką robię :)
OdpowiedzUsuń