poniedziałek, 7 lipca 2014

Tort owocowy z białą czekoladą

Rewelacyjny, letni tort owocowy z dodatkiem białej czekolady. Nie jest bardzo słodki - świeże owoce i cytrynowy krem wyrównują słodycz blatów. 
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu choć czasochłonne. Bardzo polecam na wyjątkowe okazje! Tort świetnie się prezentuje i bardzo przyjemnie kroi. 
U mnie dla świeżo upieczonego magistra. Gratulacje!



Składniki:

Na blaty biszkoptowe z białą czekoladą (podane składniki na jeden blat, należy upiec 3 więc składniki mnożymy razy 3)

  • 50g mąki
  • 50g cukru
  • 2 jaja
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g białej czekolady
  • 50g masła

    Przygotowanie:
    masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
    Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.
W ten sposób pieczemy 3 blaty średnicy 26 cm. Studzimy.

Na krem cytrynowy: (składniki powinny być zimne a gotowy krem przechowywany w lodówce)
  • 0,5 kg mascarpone
  • 250g śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie:
Mascarpone ubić ze śmietanką. Dodać cukier i sok, krótko zmiksować. 

Na Malinowy Curd:
  • Dwie pełne szklanki malin
  • 6 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Maliny umieścić w garnku i wymieszać z cukrem. Zagotować aż puszczą dużo soku i całkiem się rozpadną. Przetrzeć przez sito by usunąć pestki.
Wlać do garnka, dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i masło. Roztrzepać i zagotować. Mieszać do zgęstnienia kremu. Na koniec do gorącego kremu wlać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Przestudzić.

Na krem borówkowy:
  • 400 g borówek
  • 400 g śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku
Przygotowanie:
Śmietanę ubić. Borówki zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać ubitą śmietanę i krótko zmiksować.
Do rozpuszczonej już żelatyny dodać trochę kremu borówkowego, rozmieszać i przelać do pozostałego kremu. Krótko zmiksować. Do czasu wylania na tort przechowywać poza lodówką.

Składanie tortu:
Na paterze zapinamy obręcz i układamy:
  • blat
  • smarujemy cienką warstwą kremu cytrynowwego
  • malinowy curd
  • blat
  • grubsza warstwa kremu cytrynowego
  • blat
  • pozostały krem cytrynowy
  • masa borówkowa
Do dekoracji użyłam świeżych borówek i malin oraz listków mięty. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...