piątek, 11 lipca 2014

Surówka z młodej kapusty

Chodziła za mną taka surówka już dobrych kilka dni. Młodą kapustę uwielbiam - szczególnie w towarzystwie koperku. O dziwo koperek jadam wyłącznie do młodej kapusty - z niczym innym mi nie smakuje tak dobrze. 

Miłośnikom młodej kapusty polecam też przepis na duszoną kapustę, znajdziecie go tutaj. - Zarówno surówka jak i duszona kapusta są rewelacyjne - zdecydowanie to moje ulubione dodatki do obiadu.



Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 pełne szklanki drobno poszatkowanej młodej kapusty
  • 2 ogórki gruntowe
  • cytryna
  • 1 łyżka oliwy
  • koperek do smaku - ja dałam pół pęczka
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
  1. Poszatkowaną kapustę wsypać do miski i zasypać solą. Ugniatać dłonią przez kilka minut tak, jakbyśmy zagniatali ciasto. Odstawić na pół godziny (w tym czasie kapusta zmięknie).
  2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  3. Do kapusty dodać starte ogórki, posiekany koperek, sok z połowy cytryny i oliwę. Wymieszać.
  4. Do surówki warto podać cząstki cytryny - świeżo wyciśnięta podczas jedzenia dodaje aromatu. Dodatkowo każdy może sobie sam doprawić wedle własnego uznania.
Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...