Już dość długi czas temu wypatrzyłam go u Danusi i równie długo zabierałam się do wypróbowania przepisu. W końcu się udało i jestem zachwycona. Mamy w domu pyszną wędlinę bez konserwantów, bez pompowania chemią i wodą. Przygotowanie schabu trwa tydzień ale nie zabiera nam zbyt dużo czasu sama praca.
Bardzo polecam ten schab, warto spróbować chociaż raz go zrobić.
Potrzebujesz:
- 1kg schabu środkowego bez kości
- 1 główkę czosnku
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- 10g papryki słodkiej
- 10 g papryki ostrej
- 2 czubate łyżki majeranku
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
- Schab oczyścić z błon, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem uważając, by jego kawałki nie przykleiły się do mięsa.
- Porządnie natrzeć schab cukrem (jakbyśmy zagniatali ciasto - mocno gnieciemy schab z cukrem)
- Po upływie doby mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy solą w ten sam sposób.
- Po upływie kolejnej doby porządnie płuczemy schab i osuszamy. Cały nacieramy obranym i drobno posiekanym czosnkiem. Przyklepujemy by przykleił się do mięsa.
- W miseczce mieszamy resztę przypraw i nacieramy nią mięso.
- Schab wsadzamy do uciętej nogawki rajstopy i zawiązujemy jej koniec. Podwieszamy w kuchni pod sufitem.
- Zostawiamy tak schab na minimum 4-5 dni. Lepszy jest po 7 dniach.
Smacznego!
Kilka moich uwag:
- Trzeciego dnia, gdy przyprawiamy schab zapach czosnku w mieszkaniu jest bardzo intensywny. Raczej nie jest to dobry dzień na przyjmowanie gości :)
- Schab bardzo ładnie się kroi i prezentuje na świątecznym stole. budzi zainteresowanie gości.
- Mimo braku obróbki termicznej schab jak najbardziej nadaje sie do spożycia i nie zepsuje sie szybko.
A czy można suszyć w siatce wędliniarskiej zamiast rajstopy?
OdpowiedzUsuńSądzę, że tak, chociaż sama nigdy tego nie robiłam.
UsuńPozdrawiam