poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Domowe bułeczki z pieczarkami - mięciutkie, wilgotne i pachnące

Wczoraj upiekłam bułeczki z pieczarkami w środku. Są mięciutkie,, wilgotne, suuuper smaczne! Za każdym razem, gdy biorę kęs czuję delikatny aromat estragonu i pieczarek. Idealne pieczywko na błyskawiczne śniadanie, a także do obiadu. My zjedliśmy z czerwonym barszczem, gdy bułeczki były jeszcze ciepłe. Na drugi dzien są równie smaczne.

Pracy z drożdżami nie ma się co bać! Tłumaczę krok po kroku, to bardzo łatwe.

Potrzebujesz:


Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • płaską łyżeczkę soli
  • płaską łyżeczkę cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Na nadzienie:


  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • oliwę z oliwek lub olej rzepakowy

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżkę mleka
  • suszony estragon lub inne ulubione zioła do posypania (dla aromatu)
Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia zaczynu:
  1. do miseczki (nie plastykowej!) wkruszamy drożdże. Zasypujemy płaską łyżeczką cukru.
  2. Teraz wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Woda ma być ciepła, ale nie gorąca! Najlepiej sprawdzić dłonią - wsadzając rękę do wody mamy czuć lekkie ciepło. Jeśli nas parzy to jest za gorąca.
  3. Mieszamy. Dodajemy płaską łyżkę mąki i znów mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
  4. Po tym czasie powinniśmy mieć mocno spieniony zaczyn drożdżowy. Jeżeli zawartość miseczki wygląda tak, jak przed przykryciem to znaczy, że woda była za gorąca i drożdże zginęły. Taki roztwór do niczego się nie nadaje. 
Przygotowanie ciasta:
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę.
  2. wlewamy zaczyn i mieszamy łyżką
  3. Dodajemy ciepłe mleko (tak samo ciepłe jak woda do zaczynu) i mieszamy
  4. dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy płaską łyżeczkę soli
  5. Zaczynamy zagniatać ciasto. Ma być miękkie, sprężyste i tylko lekko klejące. Powinno odchodzić od rąk. W miarę zagniatania możemy powoli dodawać po odrobinie mąki. 
  6. Gdy ciasto już się nie klei dodajemy oliwę. Krótko zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Przygotowanie farszu:
  1. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy (nie myjemy!) i kroimy w półplastry
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i szklimy. Zwiększamy ogien na maksymalny i dodajemy POŁOWĘ pieczarek. (jeśli damy wszystkie to puszczą wodę i będą się gotować a nie smażyć)
  3. Smażymy do zrumienienia na maksymalnym ogniu co jakiś czas mieszając.
  4. Przekładamy pieczarki z cebulką do miseczki, na patelni rozgrzewamy drugą porcję oliwy. Wrzucamy resztę pieczarek i znów smażymy na złoto na mocnym ogniu. 
  5. Łączymy obie porcje pieczarek i doprawiamy do smaku. 
Przygotowanie bułeczek:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  3. Ciasto dzielimy na 9 równych części.
  4. Z każdej części formujemy kulkę. Rozpłaszczamy w dłoniach na kształt koła. Kładziemy na blacie (może być odrobinę wysypany mąką). I rozpłaszczamy delikatnie dłonmi na niewielkie koło.
  5. Na środek każdego placka kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. Powinno starczyć idealnie na wszystkie.
  6. Brzegi placków naciągamy do środka formując coś na kształt sakiewki. Uważając, by nie wypadł farsz zlepiamy brzegi starając się zatuszować miejsce łączenia (ciasto jest bardzo elastyczne i łatwo się z niego lepi). Bułeczki układamy łączeniem do dołu na papierze do pieczenia.
  7. Przykrywamy ściereczką na 25 minut żeby bułeczki podrosły
  8. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy każdą bułkę pędzelkiem. Posypujemy odrobiną estragonu lub innego zioła.
  9. Pieczemy 25 minut







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...