Chałka z dżemem w wykwintnej wersji |
Składniki (śniadanie dla 2 osób)
- 1 chałka
- 3 łyżki dżemu Łowicz (u mnie owoce leśne)
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (można też użyć mlecznej)
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka masła
- do przybrania: listki mięty, maliny, płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Z chałki odciąć końcówki tak, by pozostał nam duży kawałek chałki o mniej więcej równym pokroju.
- Pozostałą chałkę dzielimy na pół. Z obu części szklanką wycinamy walec,
- Na małej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy walce z chałki płaską stroną do dołu i obsmażamy na rumiano. Potem rumienimy brzegi w ten sam sposób. Odstawiamy do ostudzenia.
- Te stronę walca, która nie była smażona nacinamy by w środku walca powstała dziura. Wyrównujemy palcami i napełniamy dżemem. Z pozostałości chałki wykrawamy uzupelnienie, by zakorkować dziurkę.
- Czekoladę razem z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej wierzch obu walców.
- Można podać, gdy czekolada jest jeszcze bardzo ciepła lub gdy przestygnie.
Smacznego!
Cudownie się tak rozpieścić :)
OdpowiedzUsuń