Lekkie, delikatnie słodkie, a zarazem orzeźwiające i pożywne - w sam raz na popołudniową przerwę od pracy.
Zapach kruszonki pistacjowo limonkowej jest niesamowity, kto raz jej spróbuje ten zapamięta na długo. Ja na pewno będę z ta kruszonką eksperymentowała dalej i dodawała ją do innych wypieków.
Popołudniowa przekąska potrójnie orzechowa |
Składniki:
Na różyczki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 duże, czerwone jabłka (kolor skórki jest istotny)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3/4 szklanki cukru + 3 szklanki wody na syrop do obgotowania jabłek
Na kruszonkę pistacjowo- limonkową:
- 1 opakowanie 70 g pistacji Felix (z opakowania odkładamy 1 łyżkę pistacji do twarożku)
- skórka otarta z 1 limonki
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 30g zimnego masła
Na orzeźwiający twarożek potrójnie orzechowy:
- 1 łyżka pistacji Felix (po obraniu)
- 1 czubata łyżka orzechów nerkowca Felix
- 1 czubata łyżka orzeszków ziemnych Felix
- 1 opakowanie twarożku naturalnego typu grani
- Sok z 1 limonki
- kilkanaście liści świeżej kolendry, drobno posiekanych
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki:
Pistacje obieramy i miksujemy. Dodajemy mąkę i cukier, mieszamy. na koniec dodajemy posiekane masło, skórkę otartą z limonki i kilka kropli soku z limonki. Zagniatamy szybko palcami pozwalając, by zostały małe grudki masła. Odstawiamy do lodówki
W drugiej kolejności szykujemy jabłka:
Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w plasterki około 2 mm.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Na wrzący syrop wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy około 7 minut aż jabłka będa miękkie. Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia.
Różyczki:
Ciasto rozwijamy, posypujemy brązowym cukrem. Kroimy wzdłuż w paski (mi wyszło 9 pasków)
Na paskach układamy kawałki jabłek tak, by stykały się brzegami, a czerwona skórka wystawała ponad pasek. Zwijamy pasek razem z jabłkami (to nie jest trudne). Gotowe różyczki posypujemy kruszonką pistacjowo limonkową.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w papilotkach do muffinów.
Piec około 15-20 minut w 200 stopniach (ciasto powinno się zezłocić)
Wystudzić.
twarożek:
Orzechy miksujemy. Mieszamy z serkiem, dodajemy sok z limonki i siekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Kilka orzechów i plaster limonki można wcześniej odłożyć do dekoracji.
Smacznego!
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń