Quesedillas z serem i dżemem |
Składniki:
- 1 pszenna tortilla
- pół opakowania serka ricotta (125 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz
+ patelnia grillowa
Przygotowanie
- Serek wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
- Na połowie tortilli rozsmarować serek. Na wierzchu rozprowadzić dżem - można porobić z niego kleksy..
- Złożyć tortillę na pół i ostrożnie docisnąć dola wyrównania - pilnować, by farsz nie wycisnął się z boku.
- Górę tortilli posmarować masłem. Przełożyć stroną posmarowaną masłem na rozgrzaną patelnię grilową. Posmarować masłem druga stronę podczas smażenia i ostrożnie przewrócić.
- Smażyć z obu stron około minuty.
Smacznego!
Naleśniki z dżemem |
Zrobiłam wczoraj wieczorem- pycha :-). Dodatkowo polałam sobie śmietaną z cukrem i to był strzał w dziesiątkę :-D. Już mi się nie będą marnować resztki tortilli :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało :)
UsuńTortillę faktycznie ciężko uchronić przed wysychaniem :) Jak zostaje 1-2 placki to warto sobie zrobić szybciutko coś pysznego :)