Ponieważ mój piekarnik wariuje i piecze bardzo nierówno ciasto upiekłam w teflonowej brytfance żeby lepiej rozprowadziła ciepło.
W cieście jest dużo białej czekolady ale nie jest ona wyczuwalna jakoś bardzo mocno.
Ciasto z białą czekoladą (blondies) |
- 4 tabliczki białej czekolady (po 100 g)
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Masło roztopić w rondlu i zdjąć z ognia. Dodać 3 tabliczki czekolady i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać na jednolitą masę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Wbić jajka i wymieszać a na końcu dodać ostudzoną masę z białej czekolady.
- Posiekać orzechy i czwartą czekoladę i dodać do masy. Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia teflonowej formy.
- Piec do suchego patyczka w 180 stopniach (u mnie około 30 minut. Ciasto powinno zbrązowieć na górze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)