Bułeczki delikatne w smaku, wspaniale rosnące i pachnące. Pyszne do wszystkiego. Zrobię je na pewno jeszcze nie raz. inspiracja
Potrzebujesz:
-0,5kg mąki pszennej tortowej
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
-120ml mleka
- 60g masła
- 200 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Dodatkowo:
ulubione ziarenka
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.
Z ciasta uformuj 12 bułeczek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp ziarnami.
Piecz 20 minut.
Studź na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)