kompletna rozpusta smakowa :) Uwielbiam placki z tym sosem :) Jest niebywale aromatyczny i pyszny.
Potrzebujesz: (syty obiad dla 2 osób)
Na placki:
0,6 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Na sos:
300g pieczarek
100g śmietany 12%
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka mąki
pół cebuli
pół łyżeczki suszonego estragonu
pół łyżeczki suszonego lubczyku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Zwiększamy ogień na maksymalny, porządnie rozgrzewamy patelnię (stale mieszając cebulę) i wrzucamy pieczarki. Smażymy do zrumienienia.
Zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy śmietanę oraz wodę rozrobioną z mąką. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy (zioła rozcieramy palcami przed dodaniem). Gdy sos zgęstnieje wyłączamy. (koło 2-4 minut)
Szykujemy placki.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody.
Dodajemy startą na małych oczkach cebulę, przeciśnięty czosnek i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Kładziemy porcjami na rozgrzany tłuszcz, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano.
Gdy placki są już prawie gotowe podgrzewamy szybko sos.
Placki przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, przyciskamy drugim z góry by usunąć nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!
Polecam też placki z sosem czosnkowym i kiełkami. To jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam na blogu, można sobie porównać jaka była wtedy jakość zdjęć :D
Pięknie, uwielbiam placki ziemniaczane ale jem je zwykłe, bez sosów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Uwielbiam placki ziemniaczane! Zawsze są u Mnie na obiad jeśli jestem zabiegana i nie chce mi się niczego innego robić, bo za długo stanie w kuchni zajmuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepis daje radę , super sosik , nadaje się nie tylko do placków :)
OdpowiedzUsuń