Obiecany przepis na znakomity kapuśniak. Mój mąż te zupkę uwielbia a ja szczerze mówiąc nie byłam nigdy miłośniczką - póki nie zrobiłam wedle poniższego przepisu. Uczciwie powiem, że mi smakowało, a za kapuśniakiem nie przepadam. Okazuje się jednak, że to pyszna zupa :) Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Potrzebujesz:
1 domową kostkę warzywną
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg ziemniaków
3 litry wody
0,4 kg kiełbasy (u mnie śląska)
2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 2,5 litra wody. Dodajemy kostkę warzywną i gotujemy, aż ziemniaki będa miękkie.
W tym samym czasie kapustę drobno szatkujemy, zalewamy pozostałą wodą i gotujemy godzinę pod przykryciem. Razem z wywarem dodajemy do ugotowanych ziemniaków.
Kiełbasę kroimy w półplastry i smażymy na odrobinie oleju. Przekładamy do zupy. Całość doprawiamy majerankiem (ja nie dodawałam nic więcej, kostka warzywna jest znakomicie doprawiona i nic już dodatkowo nie trzeba.)
Smacznego!
Dzisiaj robie. Przepis bardzo mi sie podoba a maz lubi dobrze zjeść...kielbasa.
OdpowiedzUsuńZupka pycha, ale chyba następnym razem dodam coś wędzonego:)
OdpowiedzUsuńOczywiście można, chociaż ja akurat nie przepadam :) Ale jesli ktoś lubi to czemu nie :))
UsuńPozdrawiam i dziękuję za wypróbowanie przepisu :)
Przepyszny kapuśniak! Smak z dzieciństwa! Polecam dodać kiełbasę dobrej jakości, bo ona dodatkowo aromatyzuje zupę.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten przepis na zupkę :-) pyszna mi wyszła. Tylko nie gotowałam kapusty bo byla dobra swojska ze słoika.Dodatkowo dałam krojony w kostke boczuś polecam. Pyszna. ;-)
OdpowiedzUsuń