Z zewnątrz chrupiące ciasto czekoladowe a w środku płynne, jeszcze lekko ciepłe czekoladowe niebo :) Każdy miłośnik czekolady powinien tego spróbować!
Lava cake |
- 50 g gorzkiej czekolady + 2 małe kostki
- 50 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżeczki kakao
- masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. przestudzić.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni
- Jajka i żółtko zmiksowac z cukrem pudrem aż jajka się spienią.
- Do jajek dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodac przesianą mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać.
- Kokliki wysmarować masłem i posypać kakao - najlepiej przez sitko. kakao powinno pokrywac całą foremkę.
- Napełnić foremki ciastem. Do środka włożyć po kostce czekolady i wcisnąć lekko by schowała się w cieście.
- Piec około 15 minut.
Czas pieczenia zależy od piekarnika - musimy go wyczuć sami. Celem jest osiągnięcie chrupiącej skorupki ciasta i zachowanie jeszcze płynnego środka. Najlepiej jest sprawdzać czy wytworzyła się już skorupka przez "popukanie" w nią :)
Miałam lekkie obawy czy wyjdzie mi to ciastko ale jak widac za pierwszym razem wyszło, a efekt powalający! :)
Smacznego!
Ciasto czekoladowe |
Lava Cake |
Płynna czekolada |
Obłęd! Niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na ten środeczek! :)
OdpowiedzUsuńCzyli to moje marzenie!:)
OdpowiedzUsuńObłędne! Nikt by się mu nie oparł :)
OdpowiedzUsuńO rany coś wspaniałego. :)
OdpowiedzUsuń