Wiatraczki można podać na niedużym listku sałaty
Wiatraczki z serkiem pesto i rukola |
Składniki
- 3 nieduże, podłużne ziemniaki
- 1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku pesto i rukola
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- 3 łyżki oleju
- pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- do przybrania listki świeżej rukoli i pomidorki cherry
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuz na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać olejem, dodać papryki i sól, dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrać do 200 stopni
- Na papierze układać kawałki ziemniaków w wiatraczki - środki wiatraków powinny na siebie zachodzić.
- Piec do zbrązowienia - u mnie to było około 15 minut ale zależy to od grubości ziemniaka i radzę obserwować kolor - gdy zbrązowieją sa gotowe
- Na przestudzone wiatraczki nakładamy łyżeczkę serka i rozsmarowujemy na środku. Na to zwinięta w rulon szynka parmeńska, do środka połówka pomidorka cherry. Dekorujemy pojedynczym listkiem rukoli.
Smacznego!!
Imprezowa przekąska -wiatraczki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)