Kolejna propozycja z moim ulubionym makaronem jajecznym.
Bardzo lubię to danie. Szykuję wieczorem jako obiadokolację na gorąco. Następnego dnia w pracy można zjeść na zimno (pycha!) lub podgrzać szybko w mikrofali.
Potrzebujesz:
250g grubego makaronu jajecznego
400g pieczarek
150 ml śmietany 12 %
0,5kg piersi kurczaka
1/3 szklanki wody
kopiastą łyżeczkę mąki
1 duża cebula
2 łyżki masła
5 łyżek oliwy z oliwek
Przyprawy: pieprz, lubczyk, przyprawa gyros
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą gyros i zalewamy 5 łyżkami oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulkę. Zwiększamy ogień na maksimum i wrzucamy pieczarki. Smażymy do zrumienienia. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę, wodę rozmieszaną z mąką i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i lubczykiem i chwilę mieszamy na ogniu. Przekładamy do dużego garnka.
Rozgrzewamy patelnię i na dużym ogniu smażymy kurczaka aż będzie gotowy. Często mieszamy. Przekładamy mięso do sosu pieczarkowego. Dodajemy makaron. Wszystko razem stawiamy na mały ogień i chwilę podgrzewamy jednocześnie mieszając. Gotowe.
Smacznego!
Pysznie!
OdpowiedzUsuń