Nadrabiam zaległości :) Nasza ulubiona zapiekanka makaronowa z sosem serowym i kabanosami. Zapiekanka jest szybka w przygotowaniu i baaardzo smaczna :) Koniecznie wypróbujcie.
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie makaronu świderki
- 30 dag kabanosów
- 1 pęczek szczypiorku
- 10 dag startego żółtego sera
Na sos serowy:
- pół szklanki bulionu (warzywny, drobiowy)
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 120g serka topionego (można wybrać ulubiony smak - ja uzywam ziołowego)
- sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
- makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu (nie powinien być bardzo miękki)
- kabanosy pokroić w ukośne plastry grubości koło 0,5 cm
- w rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Krótko zasmażyć
- dolać mleko i bulion. Zagotować.
- Serek podzielić na kawałki i przełożyć do szklanki lub kubka. Dodać trochę wywaru i dokładnie rozmieszać (w odrobinie wywaru będzie to dużo łatwiejsze, niż gdy wrzucimy serek do garnka).
- Rozpuszczony serek przelewamy do rondla. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wkładamy do niego odcedzony makaron, pokrojone kabanosy i sos serowy. Mieszamy i wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy zapiekankę tartym serem żółtym.
- Pieczemy pod przykryciem 25 minut w 190 stopniach.
- Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
zrobiłąm i wyszło bardzo fajnie. dalam makaron lubella, kabanosy od kani (bekonowe), ser z lidla, + bulion knorr. palce lizac :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało :)
UsuńO a gdzie można dostać kabanosy w tak oryginalnym smaku?
Usuń