Łatwe, aromatyczne i pyszne udka lub podudzia (obojętnie). Mięsko soczyste, łatwo odchodzi od kości.
Jednym słowem znakomite
Potrzebujesz:
6 podudzi kurczaka
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
kilka cienkich plasterków masła
rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Do plastykowego pojemnika z pokrywką wlewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, by oblepiła całe udka. Zamykamy i odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc, ale może być kilka godzin).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kawałek rękawa układamy na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka i kilka plasterków masła. Dokładnie spinamy/wiążemy z obu stron. W rękawie robimy kilkanaście dziurek szpilką.
Pieczemy 50 minut. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy koło 10-15 minut do zrumienienia skórki.
Smacznego!
Wspaniale smakuje rowniez bez podudzi kurczaka.
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować bez podudzi i bez worka....są jeszcze lepsze ;)
UsuńMam pytanie, w jakim celu przebiiac kilka dziurek? Przeciez jak jest w rekawie to bedzie miekkie jak jest bez dostepu powietrza.
OdpowiedzUsuńPotrawa będzie obficie parowała w tym rękawie. Ja miałabym obawy, że jeśli nie zostawię dla niej ujścia to sama sobie stworzy drogę poza rękaw :) Szorowanie piekarnika gwarantowane.
UsuńA zdarzylo Ci sie lub komus pekniecie rekawa? Jak mi peknie, to dam znac ;)
Usuńprobowalam, nie wiem dlaczego, ale rekaw sie spiekl wtedy, i danie nie wyszlo jak powinno- lepiej zrobic pare oczek wykalaczka.
UsuńZawsze można piec to na głębokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym i jeśli nawet choć to mało prawdopodobne rękaw nie wytrzyma to całe "dobro" zostanie na blaszce, a nie odrazu na całym piekarniku. Robienie dziurek jest bez sensu i psuje prawidłowy smak, konsystencje i strukturę potrawy.
UsuńKilka małych dziurek na pewno nie zmieni struktury, konsystencji a tym bardziej smaku. Poprawiają jedynie cyrkulacje powietrza i nawet producencji rękawów je zalecają, a wielu producentów tworzy rękawy juz wyposażone w małe dziurki by nie trzeba ich było samemu robić.
UsuńPozdrawiam
ja piekę w rękawie i nic się nie dzieje zawsze na 10 min przed końcem pieczenia rozcinam na środku worek i tak sie zapieka wtedy udka maja taka chrupiąca skórka na wierzchu :)
UsuńDokładnie ja robię tak samo Najpoerw piękne w pełnym rekawie a 15 min przed końcem go przecinam . Taki sens właśnie rękawa ze ma być on zamknięty . I nigdy nie natrafiłam na rękawy z dziurkami od producenta .
UsuńZawsze wiążę nigdy nie pękł ani go grzałki nie przepaliły na koniec dopiero rozcinam i podrumieniam... Może rękaw od golfa a nie do pieczenia kupujesz 😁
UsuńBez dziurek pęknie i będzie po obiedzie
UsuńZrobiłam pałeczki z kurczaka według Pani przepisu, pycha ! Domownikom,aż się uszy trzęsły ;) Zamiast rękawa użyłam torebki do pieczenia...dla mnie wygodniejsza.Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wszystkim smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Nie możliwe jest pęknięcie rękawa. Wiele razy piekłam i ani 1 nie pękł.
OdpowiedzUsuńNiektóre rękawy już mają odpowiednie dziurki zrobione fabrycznie. Na innych natomiast jest napisane, by ponakłuwać. To od firmy zależy :) Też mi się nie zdarzyło ale mimo to stosuję się do zaleceń producenta :)
UsuńPozdrawiam
a ni kiedys pękł i się dziecko mi urodziło i hurra
UsuńA mi pękł
UsuńU mnie rękaw pękł, więc teraz robię maluśkie dziureczki
UsuńMi się kilka razy zdarzło że wentyl ( wiązanie) puściło jeśli się nie ponakłówa.
OdpowiedzUsuńMyślę, że przydałaby się jeszcze sól.
OdpowiedzUsuńkwestia gustu :) ja prawie nie używam, ale jeśli ktoś lubi oczywiście można dodać.
Usuńprzepyszny kurczak, soczysty i delkatny :) dziekuje za ten przepis i pozdrawiam! :)
Usuńahaaaa co do pekniecia rekawa jesli sie nie zrobi w nim dziurek - za pierwszym razem mialem male boooooom w piekarniku wiec lepiej ponakluwac :)
Też tak sądzę :)
UsuńPozdrawiam i dziękuję za komentarz :)
Dzisiaj skorzystam z Twojego przepisu :) Po samym przeczytaniu aż ślinka mi cieknie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie :)
Rękaw nakłuwamy 15-20 minut przed końcem pieczenia w celu uzyskania podpieczonej skórki albo można rozciąć rękaw na 10 minut przed końcem pieczenia.
OdpowiedzUsuńNakłucie rękawa nie sprawi, że skórka będzie podpieczona. W tym celu trzeba rozciąć rękaw.
Usuńzdecydowanie najsmaczniejszy kurczak jaki jadłem a próbowałem już robi na wiele sposobów, mięso takie soczyste i tak bosko odchodzi pyszota
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i nie powiem, zapach tej pysznotki unosi się w całym domku ^^
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńZbyt apetyczne, żeby nie wypróbować ;) Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńJa piekę wg Pani przepisu juz troche czasu i za każdym razem robie za mało porcji:))))Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa jkeżeli chodzi o rekaw to radze jednak nakuwać gdyż mycie piekarnika po takim wybuchu nie należy do przyjemności tym bardziej że jest jeszcze wiatrak
Bardzo dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że przepis zagościł na stałe :)
Usuńpozdrawiam
Nigdy nie robię dziurek, nigdy nie było bum i zawsze wychodzą przepyszne. Co do przypraw to tylko odrobinę soli, grubo mielony pieprz i czosnek....czsem papryka ostra.
OdpowiedzUsuńMoże komuś nie pęka jak niezbyt mocno zwiąże końcówki. Para jak nie będzie miała ujscia to pęknie i basta. Może tez zależeć od temp lub rodzaju miesa. Kto nie chce ujscia dla nadmiaru pary zostawic niech sobie probuje sam a nie namawia innych do pęknięcia balona. Pozdro wszystkich
OdpowiedzUsuńDzisiaj sprawdze przepis
OdpowiedzUsuńPrzed pisaniem bloga radzę zaznajomić się z zasadami polskiej pisowni
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę. Przekażę wydawcy moich książek by dorzucił korekcie coś extra za trudne warunki pracy. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJa soli nie używam prawie wcale. To kwestia osobistych preferencji :) jeżli ktoś nie lubi dań bez soli to można jej po prostu dodać :P
OdpowiedzUsuńRaz piekłem bez robienia dziurek,z rękawa zrobił się balon.Dotkną grzałkę i oblepił ją.Miałem dużo problemów żeby ją wyczyścić
OdpowiedzUsuńCzytam sobie tak te stare komentarze i śmiać mi się chce dziewczyny po co ta zbędna dyskusja na temat robienia dziurek w rękawie? Kto ma ochotę niech sobie robi a kto nie ma niech nie robi.
OdpowiedzUsuńGlupie baby,ktorym nigdy nic sie nie wydarzylo,nie pekło.....malo w kuchni najwidoczniej przebywają.Wchodza po przepis a pozniej sie madrza.....PORAZKA!!!!
OdpowiedzUsuń