Wybór tego przepisu był strzałem w dziesiątkę. Pierogi rozpływają się w ustach, a jednocześnie są wyraziste i pikantne. Ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie, czyli takie, jak powinno.
Od siebie zmieniłam mąkę (pierogi robię z krupczatki) i mocniej doprawiłam. Farszu można próbować i dobierać ilości przypraw pod swój gust.
Zdecydowanie polecam pierogi ze szpinakiem i białym serem Ewy Wachowicz. Są pyszne!
Potrzebujesz:
Na ciasto pierogowe:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki ( + do podsypywania przy wałkowaniu)
- 1 pełną szklankę wrzątku
- 1 jajko
Na farsz:
- 250g mrożonego szpinaku
- 250g (kostka) białego sera ( u mnie półtłusty)
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie farszu:
- Szpinak rozmrozić. Ser zmielić (1 raz wystarczy)
- Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty czosnek. Podsmażyć krótko i dodać szpinak. Smażyć na małym ogniu do odparowania wody
- Dodać ser i dokładnie wymieszać. Wyłączyć palnik i doprawić solą i pieprzem wedle uznania (polecam dać sporo pieprzu i doprawić na pikantno)
- Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować ciasto pierogowe
Przygotowanie ciasta pierogowego:
- Mąkę usypać w kopczyk i zrobić w środku spore zagłębienie. Wlać wrzątek i nożem zagarniać mąkę z brzegów do środka - w ten sposób robi się ciasto zaparzane, które jest najlepsze do pierogów.
- Znów zrobić dziurkę w środku i wbić jajko. Podobnymi ruchami noża wymieszać je z mąką.
- Zagnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie czego podsypać niewielką ilością mąki.
- Rozwałkować cienko ciasto (Ewa Wachowicz zaleca rozwałkowanie na 5 milimetrów ale dla mnie to jakieś koszmarne nieporozumienie). Dużo cieniej wałkujemy.
- Wykrawamy koła, napełniamy łyżeczką farszu i sklejamy. ja to robię przy pomocy plastykowego przyrządu do lepienia pierogów (w każdym supermarkecie można to kupić za kilka złotych - dobra inwestycja).
- Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem i na chwilę wkładamy do zimnej wody. Przekładamy na sito do odcedzenia. Gotowe!
Smacznego!
Mam swój sprawdzony przepis na pierogi ,pewnie jak każdy ,ale te na mące krupczatce bardzo mnie zaciekawiły ,muszę wypróbować ,farsz też super.
OdpowiedzUsuńLubię dania ze szpinakiem ;D
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak ladylaura też mam swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, ale faktycznie ten brzmi ciekawie. A szpinak, ser i czosnek to połączenie tak pyszne, że na pewno w pierogach będzie idealne :)
OdpowiedzUsuńKorzystam z tego przepisu na farsz. Pierogi smakują super. Polecam.
OdpowiedzUsuńJak można używać czyjegoś przepisu i komentować : "koszmarne nieporozumioenie" ???? Jeżeli w jakikolwiek sposób, nie podoba mi się coś , to to zmieniam . Bez zbędnych komentarzy. Ewentualnie mówie, że DLA MNIE inne rozwiązanie jest lepsze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZmieniam oczywiście, ale komentować też mam prawo :) Wolnoć Tomku... w swojej kuchni :) Nie wiem skąd taki wniosek, że nie można swoich opinii wyrażać ;) Dla mnie pierogi o grubości 1 cm ciasta są nieporozumieniem. To raczej calzone,ale do tego trzeba drożdży :)
UsuńPozdrawiam
grubość ciasta 5 mm jest idealna
OdpowiedzUsuńJesli cos mi nie pasuje to nie robie i nie komentuje .Takimi uwagami mozna sprawic komus przykrosc.5 mm grubosc ciasta ok.
OdpowiedzUsuń