Przepis polecam wszystkim fanom domowych mięs - nie zawiedziecie się.
Soczysta karkówka pieczona w rękawie |
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 2 łyżki soli morskiej
- 3 płaskie łyżki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 2-3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 ziarna jałowca
- 3 łyżki oleju rzepakowego
+ rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W miseczce rozcieramy przyprawy: przeciśnięty czosnek, majeranek, sól, cząber, jałowiec, pieprz i olej - ucieramy na pastę.
Pastą nacieramy mięso z każdej strony. Wkładamy do szczelnego pojemnika plastikowego i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Mięso przekładamy do rękawa i wlewamy do niego płyn z pojemnika (nie będzie go dużo)
Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy szpilką w kilku miejscach.
Blachę z rękawem wstawiamy na jedną z niższych półek piekarnika (rękaw napęcznieje i potrzebuje sporo miejsca na górze).
Pieczemy 1,5 godziny w 200 stopniach (zasada 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa)
i najważniejsze:
Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i tylko lekko go uchylamy, lecz nie otwieramy. Nie otwieramy też rękawa.
Pozostawiamy mięso do wystudzenia w zamkniętym piekarniku (dobrych kilka godzin trzeba się wstrzymać z degustacją, ale warto, dzięki tej sztuczce mięso będzie bardzo soczyste).
Tą metodę możecie również wykorzystać piekąc karkówkę z innymi przyprawami, jeśli macie jakieś swoje ulubione kompozycje.
Tuż po wyjęciu mięsa będzie się ono jeszcze kiepsko kroiło - dopiero po kilku godzinach w lodówce będzie możliwe pokrojenie mięsa na cienkie plasterki.
Smacznego!
Karkówka pieczona w rękawie |
U mnie też dzisiaj karkówka :) pycha takie mięsko:)
OdpowiedzUsuńPrzepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy https://www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za informację. Podjęłam odpowiednie kroki i już zniknęła strona. Oj nie cierpię takiego cwaniactwa ale co poradzić ...
UsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku i jeszcze raz dziękuję za informację
Pyszne, to malo powiedziane. Mięsko jest super 😉 dziekuje za tak łatwy i szybki przepis na mniamniusie mięsko 🙌
OdpowiedzUsuńMięso bardzo fajnie wyszło, ale przez moją nadgorliwość dodałem jeszcze całą kostkę rosołową...i jest trochę za słone. Nastepnym razem wyjdzie lepiej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFaktycznie z kostką będzie za słone, w końcu w jej składzie jest głównie sól. Generalnie kostki to sól, utwardzone tłuszcze i wzmacniacze smaku. Warto zrezygnować z ich kupowania :)
UsuńPozdrawiam
Pychaa😀
OdpowiedzUsuńKarkówka wyszła super pyszniasta, mniam, mniam ;)) A czy szynka może być robiona z tego przepisu czy jest jakiś inny ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak mozna nie rozcinac worka zmiesem, jak sie go przygotowalo na obiad
OdpowiedzUsuń