Soczysty schab na kanapki |
Składniki:
- schab (miałam kawałek 1,2 kg)
- 1,5 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki majeranku
- 2 ziarna jałowca
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cząbru
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce rozetrzeć przyprawy z olejem rzepakowym. Pastą natrzeć mięso z każdej strony i oklepać.
Mięso włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.
Po tym czasie schab wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg = 1 godzina pieczenia, czyli w wypadku tego kawałka schabu około 1 godziny i 10 minut.
Ważne!
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go aż mięso ostygnie. Potrwa to dobrych kilka godzin ale warto się wstrzymać z otwieraniem rękawa, dzięki temu mięso nie odparuje i zatrzyma wszystkie soki.
Podobnie gdy pieczemy w folii aluminiowej wstrzymajmy się z jej rozcinaniem.
W podobny sposób robię też karkówkę - przepis znajdziecie pod ttym linkiem: soczysta karkówka
Najlepsze co może być :)
OdpowiedzUsuńRobię go już drugi raz zawsze wychodzi mega pyszny :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) My ostatnio robiliśmy tak karkówkę, też pycha :)
Usuńświetne mięsko, już polecam je dalej :) Dziękuję :)
UsuńSuper wykorzystam ten przepis dzięki
OdpowiedzUsuńSuper! Również uważam, że warto wstrzymać się z rozcinaniem folii - kiedyś tak robiłem i schab wychodził mi bardziej suchy.
OdpowiedzUsuńWitam, a to 200 stopni z termoobiegiem czy grzałka góra dół
OdpowiedzUsuńgóra - dół
UsuńCzym moge zastapic czaber,bo nie posiadam:( z gory dzieki!
OdpowiedzUsuńniczym, po prostu można nie dodawać :)
UsuńMoge marynowac od razu w rekawie?
OdpowiedzUsuńSama nigdy tak nie robiłam. nie wiem jak taki rękaw zachował by się przełożony z lodówki do gorącego piekarnika - czy taka nagła zmiana temperatur by mu nie zaszkodziła. Jeśli nie ma ostrzeżeń na opakowaniu to chyba nie, ale pewna nie jestem :)
UsuńWygląda na prawdę apetycznie, palce lizać
OdpowiedzUsuńCzy ponakłuwac rekaw?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast soli morskiej można dodać zwykłą?
OdpowiedzUsuńPyszna.Wlasnie robię drugi raz.Mąż zachwycony😁
OdpowiedzUsuń