sobota, 26 października 2013

Torcik snickers / ciasto snickers

Coś dla miłośników słodszych ciast. Ciut pracochłonne ale bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam jeśli lubicie, by było słodko :)





Potrzebujesz:
Na ciasto:
30 dag mąki pszennej tortowej
1 jajko
1 żółtko
pół szklanki cukru
1 łyżkę miodu
2 łyżki mleka
10 dag margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego

Na warstwę budyniową:
1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 0,5 litra mleka)
1,5 szklanki mleka

Na warstwę krówkową:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Na blat orzechowy:
60g masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru
80 g drobno posiekanych orzechów (normalnie robi się z włoskimi, a ja dziś zrobiłam z laskowymi i tez było fajnie)

Przygotowanie:
Pierwsze co robimy to umieszczamy puszkę mleka skondensowanego w garnku, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Od momentu zagotowania powinna się bulgotać 3 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy wody, gdyby nam odparowało i woda przestała zakrywać całą puszkę. 3 h to długo ale nie martwimy się, bo akurat będzie gotowe jak skończymy resztę :)
Gdy miną 3 h wylewamy wrzątek i dolewamy chłodnej wody. Studzimy puszkę aż będzie ciepła, ale będziemy mogli ją swobodnie wziąć w ręce. Wtedy krem nadaje się do przełożenia nim tortu.

Bierzemy się za ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy pokrojone zimne masło i resztę składników. Zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno ładnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ale nie za dużo.
Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy 1 z 3 części ciasta, wyrównujemy na ile to możliwe. Pieczemy 15 minut i studzimy. Tak samo przygotowujemy drugi placek.
Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy polewę orzechową: masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier i miód, na końcu posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blat i tak samo pieczemy 15 minut. Studzimy.

Na małym ogniu zagotowujemy 1 pełną szklanke mleka. Proszek budyniowy dokładnie rozprowadzamy w 0,5 szklanki mleka i dodajemy do garnka. Mieszamy i wyłączamy ogień.

Na paterze układamy jeden z blatów i zapinamy na nim obręcz tortownicy. Dajemy połowę masy z puszki i przykrywamy drugim blatem. Wylelwamy ciepły budyń i przykrywamy blatem z orzechami.

Ciasto wstawiamy do lodówki do przegryzienia na minimum 2 h. Gotowe!

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo efektownie i pewnie super smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam niedawno sernik snikers, wierzch miał jak Twoje ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Emi 20 października 2015

    Pytanie i proszę o podpowiedz: czy budyń gotuje sie bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ugotowałam bez cukru ponieważ inne składniki są juz dla mnie wystarczająco słodkie. Jeśli nie jesteś pewna czy budyń bez cukru będzie Ci smakował to możesz dodać trochę cukru - około 1-2 łyżek.
      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...