Ciasto można przygotować również z innych owoców (ale nie z kiwi i ananasa :) )
Ciasto z galaretką i truskawkami |
Składniki: (tortownica 21-22cm)*
- 1,5 kg truskawek
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1 opakowanie serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 3 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
- Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do przestudzenia.
- Serek przełożyć do miski. Powoli wlewać po trochu galaretki i miksować do połaczenia. (wlać kilka łyżek - zmiksować na gładko - znów kilka łyżek - znów na gładko i tak do wyczerpania galaretki). Miksujemy jak najkrócej.
- Gdy masa będzie jednolita mieszamy ją chwile delikatnie szpatułką, by uwolnić powietrze, które wtłoczyliśmy podczas miksowania (jeśli tego nie zrobimy powietrze wypchnie do góry biszkopty)
- Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie masę i odstawiamy do lodówki do stężenia.
- pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia.
- Na stężałą masę wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy zimną galaretką.
- Gdy ciacho stężeje jest gotowe.
Smacznego!
*użyjcie tortownicy silikonowej (nie przepuści galaretki). Jeśli takiej nie macie ciasto przygotujcie w zwykłej blaszce. Niektóre metalowe tortownice mogą narobić bałaganu w lodówce przy ciastach z galaretką.
I nie ananasa ;) Chyba, że się je obgotuje - wtedy galaretka stężeje bez problemu :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda cudownie :)
zapomniałam o ananasie, dziękuję za przypomnienie. O kiwi pamiętam, bo ten błąd popełnia się tylko jeden raz w życiu :D
Usuń