Koperty z ciasta francuskiego to dość prosty, ale i bardzo smaczny obiad. Podałam do nich zwykłą fasolkę szparagową, było pysznie :)
Koperty z ciasta francuskiego |
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg filetów z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 8 plasterków serka topionego
- ketchup
- 3 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia pieczarek
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Mięso dzielimy na kilka większych cześci (muszą się zmieścić do kopert). Mięso doprawiamy wedle własnego gustu (tym razem użyłam tymianku, czarnego pieprzu i soli morskiej). Dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Pieczarki obieramy (nie myjemy). Kroimy w ósemki
- Na patelni mocno rozgrzewamy olej (największy ogień). Wrzucamy pieczarki i smażymy do zrumienienia. Gdy zaczną brązowieć zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy sos sojowy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia (postarajcie się nie wyjeść za dużo, bo zabraknie do kopert) :D
- Ciasto rozwijamy i dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 8 kwadratów i nieduży prostokąt który też nafaszerowałam i po prostu złożyłam na pół, a brzegi zagniotłam widelcem.
- Kwadraty smarujemy ketchupem, układamy na nich kawałki mięsa, na górze kładziemy troche pieczarek. Przykrywamy plasterkiem sera i składamy jak na zdjęciu niżej.
- Złożone koperty smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach - do lekkiego zrumienienia ciasta.
- Jeśli zostały nam jakieś pieczarki możemy nimi posypać gotową kopertę po upieczeniu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)