Do tego zajawka z moich weekendowych szaleństw z zaparatem :)
Ciasto z budyniem i galaretką |
Składniki (tortownica 21 cm*)
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/3 szklanki cukru
- 0,6 l mleka
- 100 g masła
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
- 0,4 l mleka zagotować z masłem i cukrem.
- W pozostałym mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać trzepaczką do zgęstnienia. Wyłączyć palnik i nadal chwilę mieszać.
- dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. od razu przelać na nie goracy budyń.
- Budyń dobrze rozprowadzić aby dokładnie przylegał do ścianek tortownicy.
- Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Studzimy.
- Na ostudzony budyń wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy tężęjącą galaretką. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia
Smacznego!
*tortownica powinna być silikonowa, inne mogą przepuścić galaretkę. Jeśli nie macie silikonowej użyjcie zwykłej blaszki do ciasta.
Letnie ciasto |
bardzo wakacyjne ciasto - myślę, że każdemu z mojej rodziny bardzo by smakowało :)
OdpowiedzUsuń