wtorek, 30 czerwca 2015

Ciasto z budyniem

Bardzo łatwe w wykonaniu ciacho na upały. Podobne ciasto na czekoladowym biszkopcie prezentowałam juz tutaj ciasto z galaretką na upały, a dziś jego uproszczona wersja bo na zwykłych, kupnych biszkoptach. Też było pysznie i na pewno sporo szybciej.

Do tego zajawka z moich weekendowych szaleństw z zaparatem :)

Ciasto z budyniem i galaretką

Składniki (tortownica 21 cm*)


  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,6 l mleka
  • 100 g masła
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
  1. 0,4 l mleka zagotować z masłem i cukrem. 
  2. W pozostałym mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać trzepaczką do zgęstnienia. Wyłączyć palnik i nadal chwilę mieszać.
  3. dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. od razu przelać na nie goracy budyń.
  4. Budyń dobrze rozprowadzić aby dokładnie przylegał do ścianek tortownicy.
  5. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Studzimy.
  6. Na ostudzony budyń wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy tężęjącą galaretką. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia
Smacznego!

*tortownica powinna być silikonowa, inne mogą przepuścić galaretkę. Jeśli nie macie silikonowej użyjcie zwykłej blaszki do ciasta.
Letnie ciasto






1 komentarz:

  1. bardzo wakacyjne ciasto - myślę, że każdemu z mojej rodziny bardzo by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...