poniedziałek, 6 lipca 2015

Kotlety z mięsa z rosołu

Prosty przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu. Kotleciki wychodzą bardzo smaczne i soczyste dzięki dodatkowi pieczarek i warzyw.
Jeśli wolicie możecie przygotować te same kotleciki w zdrowszej, pieczonej wersji - przepis znajdziecie tutaj - klik

Kotlety z mięsa z rosołu


Składniki:

  • Mięso z rosołu: u mnie 2 udka, 4 skrzydełka i około 25 dag kawałek wołowiny
  • warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • płatki owsiane górskie: około 3 łyżek
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 ogórki konserwowe
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • Przyrawy: papryka słodka, pieprz cayenne, majeranek
Przygotowanie:
  1. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.
  2. Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Wrzucamy pieczarki i krótko smazymy do lekkiego zrumienienia.
  3. Ogień zmniejszamy na minimalny. Dodajemy sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pieczarki z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Mięso mielimy razem z warzywami, cebulą i pieczarkami
  5. Masę doprawiamy musztardą, chrzanem i przyprawami pod własny smak (u mnie mięso z rosołu musi być solidnie doprawione na ostro)
  6. Na samym końcu wbijamy surowe jajko i i zmielone płatki owsiane (tyle, by masę można było łatwo formować.
  7. Ogórki kroimy w plastry grubości 0,5cm, ser żółty w kawałki o podobnej wielkości co plastry ogórka.
  8. Formujemy kotlety: na dłoni rozkładamy płasko niedużą ilość mięsa, wkładamy w środek kawałek sera i ogórka, zalepiamy mięsem i formujemy płaskie medaliony.
  9. Kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...