Jeśli wolicie możecie przygotować te same kotleciki w zdrowszej, pieczonej wersji - przepis znajdziecie tutaj - klik
Kotlety z mięsa z rosołu |
Składniki:
- Mięso z rosołu: u mnie 2 udka, 4 skrzydełka i około 25 dag kawałek wołowiny
- warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka
- 250g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- płatki owsiane górskie: około 3 łyżek
- 10 dag żółtego sera
- 3 ogórki konserwowe
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- Przyrawy: papryka słodka, pieprz cayenne, majeranek
- Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.
- Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Wrzucamy pieczarki i krótko smazymy do lekkiego zrumienienia.
- Ogień zmniejszamy na minimalny. Dodajemy sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pieczarki z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
- Mięso mielimy razem z warzywami, cebulą i pieczarkami
- Masę doprawiamy musztardą, chrzanem i przyprawami pod własny smak (u mnie mięso z rosołu musi być solidnie doprawione na ostro)
- Na samym końcu wbijamy surowe jajko i i zmielone płatki owsiane (tyle, by masę można było łatwo formować.
- Ogórki kroimy w plastry grubości 0,5cm, ser żółty w kawałki o podobnej wielkości co plastry ogórka.
- Formujemy kotlety: na dłoni rozkładamy płasko niedużą ilość mięsa, wkładamy w środek kawałek sera i ogórka, zalepiamy mięsem i formujemy płaskie medaliony.
- Kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)