poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sałatka z tuńczykiem

Szybka, prosta i smaczna. Sałatka z tuńczyka jest gotowa w kilkanaście minut, w sam raz na kolację czy zamiast obiadu. Jeśli macie w pracy lodówkę to jak najbardziej można sałatkę przygotować w słoiczku czy pojemniku i zabrać jako obiad do pracy. Użyłam dwóch chrupiących składników co orzeźwia i bardzo uatrakcyjnia sałatkę z tuńczyka, a przy tym czyni ją zdrowszą. Polecam :)

Sałatka z tuńczykiem

Składniki: (na 2 szklanki)

  • 2 czubate łyżki odsączonego mięsa tuńczyka (w sosie własnym)
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanych kiełków fasoli mung
  • 3 czubate łyżki papryki czerwonej posiekanej w kostkę
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • majonez
Przygotowanie:
W osobnych miseczkach przygotować paprykę, tuńczyka, posiekane kiełki, posiekane białka i rozgniecione żółtka.
Każdą warstwę wymieszać z 2 łyżeczkami majonezu
W 2 szklankach przekładać warstwy sałatki: tuńczyk, kiełki, papryka, białka, żółtka

Dowolnie udekorować. Ja posypałam sałatkę mieloną słodką papryką.
Taką sałatkę przygotowuję również w wersji zdrowszej, bez majonezu. Szczegóły pod tym linkiem:  zdrowa sałatka z tuńczyka

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...