Deser czekoladowy z truskawkami i serkiem limonkowym |
Składniki: (na 3 porcje)
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady Goplana
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- Sok z połówki limonki
- skórka otarta z całej limonki
- około 25 dag ładnych truskawek
Przygotowanie:
- Połowę czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzić.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.
- Do jajek wlać ostudzoną czekoladę i krótko zmiksowac do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na niego masę. Piec do suchego patyczka (około 20 minut) w 180 stopniach. Ostudzić.
- Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i skórką. Truskawki pokroić na połówki.
- Wykrawać z biszkoptu koła. Połowę biszkoptowych kółek z jednej strony udekorować pozostałą czekoladą (rozpuścić w kapieli wodnej i posmarować wierzch biszkoptu).
- Umieścić w obręczy kółko bez czekolady, dodać łyzkę kremu i wyrównać. Poukładać truskawki rozcięciem na zewnątrz, a środek wypełnić kremem.Na wierzchu położyć kółko z czekoladą i udekorować truskawką
Smacznego!
:D
OdpowiedzUsuń