czwartek, 28 maja 2015

Szybki i zdrowy obiad: spaghetti z tuńczykiem

Obiad błyskawiczny i zarazem należący do tych zdrowszych. W zasadzie całe nasze zadanie to pokrojenie cebuli - potem już tylko mieszanie w garnku zostaje, więc jest to obiad bardzo mało wymagający. Do tego składniki można długo przechowywać, dlatego taki ekspresowy obiad możemy mieć zawsze pod ręką na wszelki wypadek.

Spaghetti z tuńczykiem
Składniki: (na  4 średnie porcje)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz cayenne, tymianek, mielona słodka papryka
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti - ilość wedle własnego uznania
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki.
  2. w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki i tymianku oraz szczyptę pieprzu cayenne i czosnek. Chwilę podsmażamy przyprawy.
  3. Wrzucamy cebulę i szklimy kilka minut.
  4. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość smażymy kilka minut co chwila mieszając
  5. Dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż się rozpadną (około 15-25 minut)
  6. Na koniec możemy jeszcze doprawić pieprzem cayenne jeśli wolimy ostrzejsze.
Podajemy z pełnoziarnistym makaronem ugotowanym al dente wedle przepisu na opakowaniu.

Smacznego!
Zdrowe spaghetti

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...