Spaghetti z tuńczykiem |
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz cayenne, tymianek, mielona słodka papryka
- makaron pełnoziarnisty spaghetti - ilość wedle własnego uznania
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki.
- w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki i tymianku oraz szczyptę pieprzu cayenne i czosnek. Chwilę podsmażamy przyprawy.
- Wrzucamy cebulę i szklimy kilka minut.
- Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość smażymy kilka minut co chwila mieszając
- Dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż się rozpadną (około 15-25 minut)
- Na koniec możemy jeszcze doprawić pieprzem cayenne jeśli wolimy ostrzejsze.
Podajemy z pełnoziarnistym makaronem ugotowanym al dente wedle przepisu na opakowaniu.
Smacznego!
Zdrowe spaghetti |
Bardzo fajny pomysł na szybkie danie :)
OdpowiedzUsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńAż mi przyszła ochota na takie dobroci :)!
OdpowiedzUsuń