Gulasz |
Składniki:
- 1 kg mięsa z udźca indyka
- 0,5 kg kiełbasy (nie powinna być wędzona. polecam kiełbasy podsuszane, ewentualnie parzone)
- 0,5 kg pieczarek
- 2 średnie czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 3 ogórki kiszone
- 1,5 szklanki soku z ogórków kiszonych
- 2 łyżki jegortu greckiego
- olej do smażenia
- opcjonalnie - łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli chcemy bardziej zagęścić sos)
- przyprawy: pieprz cayenne, słodka papryka mielona, świezy tymianek, 3 ząbki czosnku + sól wedle uznania (ja nie używam)
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej pokroić mięso udźca w kostkę. - wykrawamy przy tym tylko większe żyły, jeśli będziecie wykrawać każdą błonkę to zmarnujecie połowę mięsa. Te błonki w udźcu nie będą wyczuwalne w potrawie.
- Mięso zalewamy sokiem z ogórków i mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Wyjmujemy mięso udźca z pojemnika i odsączamy na sicie (soku nie wylewamy). Osuszamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na sicie na czas przygotowania reszty składników.
- Pieczarki i kiełbasę kroimy w półplasterki. Paprykę i ogórki w kostkę. Cebulę w piórka.
- Na dnie garnka rozgrzewamy olej - około 5 łyżek. Dodajemy sporą szczyptę pieprzu cayenne, łyżeczkę słodkiej papryki, drobno posiekany czosnek i kilka gałązek świeżego tymianku. Chwilę podsmażamy przyprawy.
- Wyławiamy tymianek. Na olej rwrzucamy cebulę i szklimy.
- Do cebuli przekładamy udźca i podsmażamy na dużym ogniu. na osobnej patelni smażymy w tym czasie kiełbasę do zrumienienia.
- Do garnka przekładamy usmażoną kiełbasę, surowe pieczarki, paprykę i ogórki. Dolewamy wcześneij odlany sok z ogóków i szklankę wody.
- Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. (około godziny).
- Na koniec zagęszczamy: do jogurtu wlewamy trochę wywaru z garnka i mieszamy, dopiero potem przelewamy jogurt do garnka. U mnie takie zagęszczanie wystarczyło, ale jeśli wolicie można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w ćwierć szklanki zimnej wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)