niedziela, 24 maja 2015

Gulasz z udźca indyka i sposób na rozpływające się w ustach, kruche mięso

Dziś przepis, który powstał z połączenia mojego ulubionego gulaszu oraz strogonova. Wykorzystałam pomysł na zamarynowanie mięsa w soku z kiszonych ogórków - ogromnie mi smakuje takie mięsko. Jest kruche, rozpływa się w ustach i wcale nie jest kwaśne. Tutaj wykorzystałam je po raz pierwszy - Strogonov po Polsku, natomiast pierwotny przepis na gulasz z udźcem indyka, którym się isnpiruję jest tutaj - klik

Gulasz 

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udźca indyka
  • 0,5 kg kiełbasy (nie powinna być wędzona. polecam kiełbasy podsuszane, ewentualnie parzone)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 1,5 szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 2 łyżki jegortu greckiego
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie - łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli chcemy bardziej zagęścić sos)
  • przyprawy: pieprz cayenne, słodka papryka mielona, świezy tymianek, 3 ząbki czosnku + sól wedle uznania (ja nie używam)
Przygotowanie:
  1. Dzień wcześniej pokroić mięso udźca w kostkę. - wykrawamy przy tym tylko większe żyły, jeśli będziecie wykrawać każdą błonkę to zmarnujecie połowę mięsa. Te błonki w udźcu nie będą wyczuwalne w potrawie.
  2. Mięso zalewamy sokiem z ogórków i mieszamy. Zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  3. Wyjmujemy mięso udźca z pojemnika i odsączamy na sicie (soku nie wylewamy). Osuszamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na sicie na czas przygotowania reszty składników.
  4. Pieczarki i kiełbasę kroimy w półplasterki. Paprykę i ogórki w kostkę. Cebulę w piórka.
  5. Na dnie garnka rozgrzewamy olej - około 5 łyżek. Dodajemy sporą szczyptę pieprzu cayenne, łyżeczkę słodkiej papryki, drobno posiekany czosnek i kilka gałązek świeżego tymianku. Chwilę podsmażamy przyprawy.
  6. Wyławiamy tymianek. Na olej rwrzucamy cebulę i szklimy.
  7. Do cebuli przekładamy udźca i podsmażamy na dużym ogniu. na osobnej patelni smażymy w tym czasie kiełbasę do zrumienienia. 
  8. Do garnka przekładamy usmażoną kiełbasę, surowe pieczarki, paprykę i ogórki. Dolewamy wcześneij odlany sok z ogóków i szklankę wody. 
  9. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. (około godziny).
  10. Na koniec zagęszczamy: do jogurtu wlewamy trochę wywaru z garnka i mieszamy, dopiero potem przelewamy jogurt do garnka. U mnie takie zagęszczanie wystarczyło, ale jeśli wolicie można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w ćwierć szklanki zimnej wody.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...