sobota, 24 sierpnia 2013

Gulasz z udźca indyka

Znakomity, bogaty smakowo gulasz. Mięso rozpływa się w ustach.



Potrzebujesz:
1 kg mięsa z udźca indyka bez kości
0,5kg kiełbasy wiejskiej, chłopskiej lub podobnej
0,7 kg pieczarek
2 duże czerwone papryki
1 brokuła
200 ml śmietany 30 %
3 cebule
1 kostka grzybowa lub rosołowa

Przyprawy:
majeranek, tymianek, sól, pieprz, chilli, papryka słodka, ziele angielskie, liście laurowe.

Przygotowanie:
Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanej oliwie (ok 15 minut) i przełożyć do dużego garnka. Posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w półplastry. Usmażyć na tej samej, bardzo mocno rozgrzanej patelni, odłożyć do miseczki.
Kiełbasę pokroić w półplastry i usmażyć.
Brokuła podzielić na różyczki a paprykę pokroić w kostkę.

Gdy mięso już się poddusi dodać do niego kiełbasę, pieczarki, surowe warzywa, kostkę grzybową, 500 ml wody i śmietanę. Doprawić. i przykryć. Dusić ok 45 minut do miękkości mięsa.
Jeśli wolicie gęstsze sosy to na koniec można zagęścić 2 łyżeczkami mąki wymieszanymi w 1/3 szkl zimnej wody.

Wychodzi z tego całkiem spora porcja. Jak najbardziej można sobie część zamrozić.
Można podawać z ziemniakami, makaronem lub z chlebem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...