Polecam podawać z dipami do maczania (osobna miseczka z dipem dla każdego). U mnie dziś dip z czosnkiem i koperkiem oraz surówka z białej kapusty
Kofty grillowane |
Składniki: (na około 10 koft)
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia cebula
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- szczypta soli
- płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- płaska łyżeczka majeranku
- kilka łyżek oleju rzepakowego + łyżeczka słodkiej papryki do smażenia
Składniki na dip (można zrobić inny)
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w drobniutką kostkę
- Mięso wymieszać z cebulą, musztardą i przyprawami
- Formować z mięsa wałeczki i wbijać w nie patyczki do szaszłyków
- Rozgrzać olej na patelni grillowej. Dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać na całej patelni (idealny jest do tego silikonowy pędzelek, dobrze pokryje każdy zakamarek)
- Na rozgrzanej patelni kładziemy delikatnie kofty.Smażymy na sporym ogniu aż się zrumienią
- Zmniejszamy ogień do minimum i przewracamy kofty na drugą stronę. Przykrywamy (jeśli nie macie odpowiedniej pokrywki do patelni grillowej możecie uzyć folii aluminowej do przykrycia)
- Trzymamy na patelni jeszcze około 10-15 minut żeby doszły w środku. Co kilka minut zaglądamy do koft i w razie potrzeby przewracamy
Smacznego!
Kofty podajemy na gorąco, ale nam smakują również i na zimno. Polecam zapakować na obiad do pracy z delikatnym dipem ziołowym lub musztardowym + jakaś suróweczka.
przepis super, spróbuję!
OdpowiedzUsuńz ciekawości: po co odstawiasz gluten? o ile nie masz celiakii nie ma to żadnego uzasadnienia medycznego.
Witam
UsuńMnóstwo ludzi ostrzega przed glutenem, od lekarzy, przez dietetyków do sportowców nawet ;) Oprócz celiakii istnieje również tzw nadwrażliwość. U mnie mimo braku celiakii odstawienie glutenu eliminuje objawy chorobowe, a odstawienie glutenu zalecił mi lekarz. Także celiakia nie jest raczej jedynym uzasadnieniem medycznym :)
Oczywiście wiem że nawet wśród lekarzy są spory w tym temacie ale nie mi je rozstrzygać ;) Przekazuję jedynie moją sytuację i to co mój lekarz mi powiedział
Pozdrawiam
Jest wiele chorób przy których zaleca się odstawienie glutenu, czasami tylko tymczasowe,potem wprowadza się go w mniejszej ilości :-)
OdpowiedzUsuń